Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2022: αναλύσεις και συζητήσεις για το ρευστό μέλλον

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2022: αναλύσεις και συζητήσεις για το ρευστό μέλλον

Η μυθολογία λέει ότι όταν ο Δίας θέλησε να βρει τον ομφαλό της γης, άφησε ελεύθερους δύο αετούς από τον Ολυμπο, για να πετάξουν ο ένας προς την Ανατολή και ο άλλος προς τη Δύση.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μυθολογία λέει ότι όταν ο Δίας θέλησε να βρει τον ομφαλό της γης, άφησε ελεύθερους δύο αετούς από τον Ολυμπο, για να πετάξουν ο ένας προς την Ανατολή και ο άλλος προς τη Δύση. Εκεί όπου θα έσμιγαν ξανά θα ήταν, αποδεδειγμένα, η καρδιά της οικουμένης για τους αρχαίους. Η συνάντηση έγινε στους Δελφούς. Οι χιλιετίες πέρασαν, και ο τόπος διατηρεί τον απόηχο του κέντρου του κόσμου. Μπορεί για εμάς τους Ελληνες η μύηση στην ομορφιά και στη μαγεία του Δελφικού τοπίου να γίνεται εξ απαλών ονύχων, όμως για τους σημαίνοντες ξένους αποτελεί συχνά το κίνητρο για να μπουν στο αεροπλάνο και να έρθουν στο περίφημο συνέδριο των Δελφών. Το φόρουμ, με τίτλο «Νέες Πραγματικότητες», έκλεισε φέτος επτά χρόνια ζωής, έγινε ξανά στη γενέτειρά του και με φυσική παρουσία, ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας. Από την περασμένη Τετάρτη έως και την Κυριακή, πολιτικοί, πρέσβεις, οικονομολόγοι, διανοητές, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ειδήμονες σε θέματα ενέργειας, υγείας και διεθνών σχέσεων, που είχαν την τιμητική τους το 2022, και βέβαια πολλοί δημοσιογράφοι, συμμετείχαν στα πάνελ κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα κατά της COVID-19. «Πολλοί ξένοι ομιλητές έρχονται και για τους Δελφούς, ίσως και μόνο για τους Δελφούς», λέει ο ιδρυτής του Οικονομικού Φόρουμ, Συμεών Τσομώκος, στην «Κ». Προς επίρρωσιν ανακάλεσε ένα περιστατικό από το παρελθόν. Προσπαθούσε να πείσει τον κορυφαίο αρθρογράφο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», Μάρτιν Γουλφ, να πάρει μέρος. Μόλις του εξήγησε ότι το συνέδριο θα γινόταν στους Δελφούς, και όχι στην Αθήνα, εκείνος απάντησε ασμένως ότι θα δεχόταν.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2022: αναλύσεις και συζητήσεις για το ρευστό μέλλον-1
Η ΠτΔ με την Ελένη Αρβελέρ στους Δελφούς.

Την περασμένη εβδομάδα, τα στενά που μετά βίας χωρούν δύο αυτοκίνητα σε αντίθετες κατευθύνσεις, γέμισαν με λιμουζίνες, περιπολικά και πούλμαν, που μετέφεραν κάποιους από τους εκατοντάδες ομιλητές και ακροατές του συνεδρίου. Στις ταβέρνες και στα μπαρ της Αράχωβας και του Γαλαξιδίου, οι θαμώνες κάθονταν δίπλα σε υπουργούς, προέδρους, εφοπλιστές και κορυφαίους επιχειρηματίες. Στα πηγαδάκια του συνεδρίου, οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να κάνουν συνεντεύξεις με ανθρώπους που χρειάζονταν μήνες και χρόνια να τους βρουν μαζεμένους. Οσο για τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες, δεν έκρυβαν την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός ότι σε μια νεκρή περίοδο σαν και αυτή, η πληρότητα ήταν στο ζενίθ. Οι κρατήσεις δωματίων έγιναν σε μια ακτίνα από τη Λιβαδειά μέχρι το Γαλαξίδι.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2022: αναλύσεις και συζητήσεις για το ρευστό μέλλον-2
Παλιός γνώριμος του Φόρουμ, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ.

Ωστόσο, τόσο οι διοργανωτές όσο και η πολιτεία λένε ότι τα επόμενα χρόνια οι Δελφοί θα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να γίνει αναβάθμιση των υποδομών τους, που έχει μείνει στις προδιαγραφές του 1970. Αλλωστε, τα τελευταία επτά χρόνια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι: από την παρθενική διοργάνωση του Οικονομικού Φόρουμ, με τους 300 προσκεκλημένους και τη διστακτική συμμετοχή των εκπροσώπων της τότε κυβέρνησης, φτάσαμε στους 2.500 ομιλητές και ακροατές με μια πλειάδα εμβληματικών συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2022: αναλύσεις και συζητήσεις για το ρευστό μέλλον-3
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς με τον Συμεών Τσομώκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή