Ενας ολάνθιστος κήπος τέχνης, εμπνευσμένος από τον Μπορίς Βιάν και τον Ακριθάκη

Ενας ολάνθιστος κήπος τέχνης, εμπνευσμένος από τον Μπορίς Βιάν και τον Ακριθάκη

«Η ιστορία είναι απολύτως αληθινή διότι τη σκάρωσα εξ ολοκλήρου στο μυαλό μου», λέει ο Μπορίς Βιάν για τον «Αφρό των Ημερών», το πόνημά του που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στη φαντασία. Οταν, μάλιστα, ένα νούφαρο φυτρώνει στον πνεύμονα της ηρωίδας, της Κλοέ, ο γιατρός συστήνει στην ασθενή να περιβάλλεται από άνθη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ιστορία είναι απολύτως αληθινή διότι τη σκάρωσα εξ ολοκλήρου στο μυαλό μου», λέει ο Μπορίς Βιάν για τον «Αφρό των Ημερών», το πόνημά του που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στη φαντασία. Οταν, μάλιστα, ένα νούφαρο φυτρώνει στον πνεύμονα της ηρωίδας, της Κλοέ, ο γιατρός συστήνει στην ασθενή να περιβάλλεται από άνθη. Τα λουλούδια, συγχρόνως φάρμακο και δηλητήριο, καλούνται να «χωρέσουν» πολλούς συμβολισμούς, ιδιαίτερα αυτήν την άνοιξη που το βλέμμα μας στρέφεται στον πόλεμο και όχι στην αναγέννηση της φύσης. Μια άλλη Χλόη, η εικαστικός θυγατέρα του Αλέξη Ακριθάκη, εμπνέεται από τον Βιάν και οργανώνει στην γκαλερί «7» μια ωραία ομαδική έκθεση με θέμα τα άνθη και τη χαμένη τρυφερότητα αυτής της σκληρής περιόδου που βιώνουμε. Κάλεσε τους φίλους της να παρουσιάσουν έργα με αυτήν τη θεματολογία. Είναι, άλλωστε, και ένα είδος φόρου τιμής προς τον πατέρα της, ο οποίος το 1990 εξέθεσε στην ίδια γκαλερί «Τα λουλούδια για τους αυτόχειρες φίλους του».

Ενας ολάνθιστος κήπος τέχνης, εμπνευσμένος από τον Μπορίς Βιάν και τον Ακριθάκη-1
Μολυβένια στρατιωτάκια, λεπτομέρεια έργου του Νίκου Παπαδόπουλου.

Στον «Αφρό των Ημερών» παρουσιάζονται δημιουργίες 40 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που ευωδιάζουν, καθώς αγιοκλήματα, αζαλέες, μαργαρίτες, λεβάντες, νεραγκούλες, μιμόζες και μπιγκόνιες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάποια έργα προϋπήρχαν, κάποια προσαρμόστηκαν, αλλά και πολλά δημιουργήθηκαν για τη συγκεκριμένη έκθεση. «Μπορεί η άνοιξη να άργησε φέτος να έρθει, μα είναι πια εδώ για τα καλά, όπως κάθε χρόνο. Κλείνουμε για λίγο τα μάτια και αφουγκραζόμαστε αυτό το μικρό λουλουδάκι που φυτρώνει όπου βρει και μας ψιθυρίζει λόγια τρυφερά για τον έρωτα, το πάθος, την αγάπη, για την αρχή μιας καινούργιας ζωής. Για όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας όμορφη, ιδιαίτερη και μοναδική. Ολα αυτά και άλλα τόσα μυστικά που δεν γνωρίζουμε και ίσως να μη μάθουμε ποτέ, όσο κι αν κοιτάζουμε ένα ανθισμένο λουλούδι ή ένα λιβάδι με παπαρούνες», λέει στο προλογικό της σημείωμα η Χλόη.

Ενας ολάνθιστος κήπος τέχνης, εμπνευσμένος από τον Μπορίς Βιάν και τον Ακριθάκη-2
«Τσιντόνια», έργο της Ευγενίας Αποστόλου.

Κάπως έτσι, λοιπόν, της ήρθε να φτιάξει έναν νοερό κήπο στο κλεινόν άστυ για να μπορέσουμε και εμείς να επωφεληθούμε από τη δροσιά του, να θεωρήσουμε ότι υπάρχει ένας αγρός στο κέντρο της Αθήνας και πως τα βάζα φιλοξενούν –έστω και για λίγες ημέρες– μικρά θαύματα. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σε χαρτί, σε καμβά, κολάζ, χειροτεχνία, κατασκευές, κεραμικά και φωτογραφίες. Εργα που αντιπροσωπεύουν τη χαρά της όρασης ή της όσφρησης, τη ζεστασιά της γης, ή που έρχονται αντιμέτωπα με τη μνήμη, τον πόνο και την ίαση, τον πόλεμο και την ειρήνη. Η έκθεση θα παραμείνει ανθηρή έως και τις 14 Μαΐου, και όσοι θέλετε να πάρετε μια ανάσα από όσα ζοφερά μάς πολιορκούν, να την επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ο Κωστής Βελώνης, ο Αλέξης Βερούκας, η Λίζυ Καλλιφά, ο Ηλίας Παπαηλιάκης, η Μανταλίνα Ψωμά κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή