Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου ξεναγήθηκε στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου ξεναγήθηκε στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ήλιος κρυβόταν πίσω από τα σύννεφα χθες το πρωί στο Σούνιο. Oλα ήταν έτοιμα για την ξενάγηση του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου, που αναμενόταν να φτάσει στον Ναό του Ποσειδώνα από στιγμή σε στιγμή. Προ της αφίξεως των επισήμων, την προσοχή όλων έκλεψαν μερικές άγριες πέρδικες. Περιέργως ήταν πλήρως εξοικειωμένες με τους ανθρώπους και έκαναν βόλτες στα πόδια μας. Μία από αυτές, μάλιστα, παραβίασε το πρωτόκολλο. Με θράσος προηγήθηκε όλων στην ανάβαση προς τον αρχαιολογικό χώρο. Ακολούθησαν ο βασιλιάς Φιλίπ, ντυμένος με κομψό μπεζ κοστούμι, και η βασίλισσα Ματίλντ, με ένα εντυπωσιακό ψάθινο καπέλο και φόρεμα σε χρώμα γαλάζιο και κρεμ (πιθανότατα από τον αγαπημένο βελγικό οίκο υψηλής ραπτικής Natan), η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά. Μαζί τους και η αξιόλογη αρχαιολόγος δρ Ελένη Ανδρικού, η οποία προΐσταται της Εφορείας Ανατολικής Αττικής και είχε επωμιστεί να μιλήσει στους επισήμους για την ιστορία αυτού του μοναδικού μνημείου. Από πίσω, δεκάδες μέλη της βελγικής αντιπροσωπείας, δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό και, βέβαια, οι υπεύθυνοι της ασφάλειας.

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου ξεναγήθηκε στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο-1
Η βασίλισσα Ματίλντ και ο βασιλιάς Φιλίπ στον ναό. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καθώς πλησιάζαμε στον ναό, ομονόησε και ο καιρός. Το δροσερό αεράκι σταμάτησε και βγήκε ολόλαμπρος ο ήλιος, που έκανε τους μαρμάρινους κίονες να ακτινοβολούν. Ακουσα τη Λίνα Μενδώνη να λέει πόσο πιο ωραίο είναι που θα δουν το μνημείο με το καταπληκτικό φως της Ελλάδας. Η πρώτη στάση έγινε για να θαυμάσουμε όλοι τη θέα πάνω από το αρχαίο τείχος. Ο ορίζοντας ήταν διαυγής, δυο-τρία πλοία κατηφόριζαν προς τις Κυκλάδες, η φύση στα ανοιξιάτικά της με αγριολούλουδα παντού. Η δρ Ελένη Ανδρικού έκανε μια εισαγωγή για τη στρατηγική θέση του ναού, απ’ όπου οι Αθηναίοι μπορούσαν να εποπτεύουν τη θαλάσσια κίνηση προς το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και να φυλάσσουν τη Λαυρεωτική με τα πλούσια λατομεία του αργύρου. Αλλωστε, χάρη και σε αυτά, η πόλη-κράτος έγινε υπερδύναμη στην αρχαιότητα.

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου ξεναγήθηκε στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο-2
Το καπέλο έκλεψε τις εντυπώσεις. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το βασιλικό ζεύγος, που ακολουθείτο κατά πόδας από τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους, έδειχνε να απολαμβάνει την ξενάγηση, την οποία διέκοπταν κάθε τόσο για να κάνουν ερωτήσεις. Οπως εξηγούσε και η Λίνα Μενδώνη στη στήλη, ο βασιλιάς είναι απόφοιτος της Οξφόρδης και έχει σημαντική γνώση των αρχαίων Ελλήνων κλασικών, ενώ η σύζυγός του έχει ιδιαίτερα μεγάλη έφεση στις γλώσσες. Μετά το πέρας της επίσκεψης, ακολούθησε ημερίδα σε γειτονικό ξενοδοχείο, που αφορούσε τη σύζευξη αρχαιολογίας-τεχνολογίας, ενώ αργότερα το βασιλικό ζεύγος ξεναγήθηκε από τον δρα Ρόναλντ Ντόκτερ και στον γειτονικό Θορικό, μία εκ των ανασκαφών της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα.

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου ξεναγήθηκε στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο-3
Με την υπουργό Πολιτισμού και τη δρα Ελένη Ανδρικού. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή