Η Axion Hellas πήγε Φολέγανδρο, Σύμη, Χάλκη, Αστυπάλαια, Κίμωλο για καλό σκοπό

Η Axion Hellas πήγε Φολέγανδρο, Σύμη, Χάλκη, Αστυπάλαια, Κίμωλο για καλό σκοπό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν δεν πηγαίνει ο Μωάμεθ στο βουνό, πηγαίνει το βουνό στον Μωάμεθ. Ετσι, τα δραστήρια μέλη της οργάνωσης Axion Hellas φτάνουν με τα φουσκωτά τους στα πιο απομακρυσμένα μέρη του Αιγαίου και του Ιονίου, για να φροντίσουν την ιατρική περίθαλψη, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των ακριτών. Κυρίως για να τους διαβεβαιώσουν πως δεν είναι ξεχασμένοι από όλους κατά τους δύσκολους μήνες που η τουριστική σεζόν έχει λήξει, τα δρομολόγια έχουν αραιώσει και η απομόνωση εντείνεται. Εμείς που ζούμε στις πόλεις ή κοντά σε αυτές, είναι εύκολο να μας εξετάσει ένας γιατρός, να πάμε σε μια παράσταση ή σε έναν αθλητικό αγώνα, να δούμε τα παιδιά μας να χαίρονται με μια πολιτιστική δράση. Για τους κατοίκους του Καστελλόριζου, της Θηρασιάς ή της Καστού δεν είναι ούτε απλό ούτε αυτονόητο. Είναι «αγαθά» δυσεύρετα, που απαιτούν χρόνο, κόστος και, κυρίως, ταξίδι προς κάποιο αστικό κέντρο.

Η Axion Hellas πήγε Φολέγανδρο, Σύμη, Χάλκη, Αστυπάλαια, Κίμωλο για καλό σκοπό-1
Τα φουσκωτά πήγαν στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Από το 2016, η Axion στέκεται στο πλευρό τους με πλόες που έγιναν με καιρούς αντίξοους και θαρραλέους εθελοντές που πήραν μέρος αψηφώντας τις δυσκολίες. Ανάμεσά τους γιατροί όλων των ειδικοτήτων, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες σε διάφορους τομείς για ειδικά σεμινάρια, άφησαν για λίγες ημέρες τις δουλειές τους στην Αθήνα και μπήκαν στα ταχύπλοα για να φτάσουν «στην πινέζα του χάρτη». Μαζί κουβαλούν τον δικό τους εξοπλισμό, ώστε εξετάσεις, δράσεις και παραστάσεις να γίνουν επιτόπου. Πέρα, όμως, από αυτήν την υπηρεσία, η Axion προικίζει τις κοινότητες αυτές με χώρους αθλητισμού και παιδικές χαρές για τα παιδιά, ενώ στέκεται και στο πλευρό του Πολεμικού μας Ναυτικού και των ακριτικών μονάδων του. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώθηκε o 11ος κατά σειρά διάπλους της Axion. Τουλάχιστον 60 γιατροί και εθελοντές άλλων επαγγελματικών ιδιοτήτων συμμετείχαν στο ταξίδι, από τις 4 έως τις 14 Μαΐου, με προορισμό τη Φολέγανδρο, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Αστυπάλαια και την Κίμωλο.

Η Axion Hellas πήγε Φολέγανδρο, Σύμη, Χάλκη, Αστυπάλαια, Κίμωλο για καλό σκοπό-2
Υπάρχουν πολλές ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά.

Η αποστολή αντιμετώπισε αέρηδες μέχρι να φτάσει στο πρώτο νησί, όμως, όπως ενημέρωσε τη στήλη η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, όλα μέχρι στιγμής πήγαν εξαιρετικά καλά. Οι κάτοικοι όλων των ηλικιών εξετάστηκαν από γιατρούς 15 ειδικοτήτων, στα ιατρεία που στήθηκαν στα πέντε ακριτικά νησιά. Ο εξοπλισμός μεταφέρεται πάντα από την ίδια την οργάνωση με σκάφος κλειστού τύπου. Η δράση της Axion Hellas περιέλαβε επίσης πολιτιστική και εκπαιδευτική ατζέντα για μικρούς και μεγάλους, εκδηλώσεις για τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον. Στον διάπλου αυτόν οι εθελοντές παρέδωσαν πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης της Χάλκης. Από το 2017 η οργάνωση έχει υλοποιήσει αποστολές σε 30 απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας με 10.000 ιατρικές εξετάσεις. Παράλληλα, 3.000 παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Η Axion Hellas πήγε Φολέγανδρο, Σύμη, Χάλκη, Αστυπάλαια, Κίμωλο για καλό σκοπό-3
Παιδιά αλλά και ενήλικοι εξετάστηκαν από γιατρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή