Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γ. Σταθόπουλου με πολλά κεφάλαια για την τέχνη

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γ. Σταθόπουλου με πολλά κεφάλαια για την τέχνη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι εμείς που ασχολούμαστε με την τέχνη, δίχως να είμαστε δημιουργοί, ξέρουμε πόσο έχει πλουτίσει τη ζωή μας και αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη προς τους καλλιτέχνες. Ο δικηγόρος και συλλέκτης Γιώργος Σταθόπουλος έκανε, ωστόσο, ένα βήμα παραπάνω. Εχοντας περάσει ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας καθώς και των σπουδών του στην Αμερική, με εργασιακά πόστα και στην Ευρώπη, αποφάσισε να στηρίξει τους αξιόλογους Ελληνες εικαστικούς με διοργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό. Από το 1991 έως σήμερα έχει συμβάλει για να γίνουν ομαδικά και ατομικά αφιερώματα στη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και το Λονδίνο. Εχει καταφέρει να ανοίξει πόρτες σε ταλαντούχους ανθρώπους με δικές του διασυνδεσεις: όταν, λ.χ., γνώρισε στον νεότατο Μανώλη Χάρο τον γκουρού των διαφημιστών, τον Ελληνοαμερικανό Μπιλ Τράγο, και το «προξενιό» είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα έργα του ζωγράφου να κοσμήσει τη βότκα Absolut. Πεισματάρης, στοχοπροσηλωμένος, γνώστης της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής νοοτροπίας, ο Σταθόπουλος κατάφερνε πάντα να πετύχει αυτό που άλλοι αδυνατούσαν.

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γ. Σταθόπουλου με πολλά κεφάλαια για την τέχνη-1
Κώστας Βαρώτσος, Σταμάτης Κριμιζής, Μάριος Μπαχάς.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε ένα βιβλίο αυτοβιογραφικών σημειώσεων, που είναι παράλληλα και κατάλογος για τη συλλογή του, στη φιλόξενη ταράτσα του Μουσείου Μπενάκη. Μέσα από τις σελίδες του βλέπουμε ένα παιδί που έφυγε άρον άρον με τους γονείς του για τις ΗΠΑ λίγο μετά τον πόλεμο, την ανακάλυψη της Αμερικής, την καλλιέργεια της αγάπης για τον αθλητισμό, τις σπουδές στο Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, την επιστροφή στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Εξ απαλών ονύχων ανακάλυψε την αγάπη του για την τέχνη αλλά και την έλξη που του ασκούσαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Είχε, άλλωστε, και την τύχη, λόγω της δουλειάς του και των διοργανωτικών του ικανοτήτων, να γνωρίσει και να συνάψει φιλία με τον Γιώργο Κωστάκη, τον συλλέκτη της ρωσικής πρωτοπορίας, και τον Μίροσλαβ Ροστροπόβιτς, τον Γιάννη Κουνέλλη, τον Αντρέ Βερντέ κ.ά.

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γ. Σταθόπουλου με πολλά κεφάλαια για την τέχνη-2
Ο Γ. Σταθόπουλος με το βιβλίο του.

Στο πάνελ, πλάι στον Γιώργο Σταθόπουλο βρέθηκαν οι καλλιτέχνες Στέφανος Δασκαλάκης και Κώστας Βαρώτσος, ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής και ο νομικός Μάριος Μπαχάς. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας είπε και μερικά λόγια σε ζωντανή σύνδεση από τη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται η Κατερίνα Σταθοπούλου, θυγατέρα του συλλέκτη, η οποία έχει επιμεληθεί και το βιβλίο. Αλλωστε, το πόνημα είναι αφιερωμένο στον οικογένειά του, την Αμερικανίδα σύζυγό του Μαργαρίτα και τα τρία του παιδιά. Στην παρουσίαση παρευρέθησαν καλλιτέχνες –από τη Δάφνη Αγγελίδου και τη Μαρία Φιλοπούλου μέχρι τον Γιώργο Ρόρρη και την Εριέττα Βορδώνη– που τα έργα τους απαρτίζουν μέρος της συλλογής του, συλλέκτες, άνθρωποι των γραμμάτων, αγαπημένοι φίλοι σε μια σύναξη που ήταν μια μικρή γιορτή της τέχνης.

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γ. Σταθόπουλου με πολλά κεφάλαια για την τέχνη-3
Μια ζεστή αγκαλιά από τον Γιώργο Ρόρρη για τη Μαρία Φιλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή