Ένα βιβλίο για τον «Ολυμπιονίκη της Δημοσιογραφίας», αείμνηστο Χ. Λυμπερόπουλο

Ένα βιβλίο για τον «Ολυμπιονίκη της Δημοσιογραφίας», αείμνηστο Χ. Λυμπερόπουλο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έλεγε ο παλιός πολεμικός ανταποκριτής του Β΄ Παγκοσμίου, Λάμπρος Κορομηλάς: «O δημοσιογράφος δεν ανήκει στον εαυτό του, τα μάτια του και τα αυτιά βρίσκονται στην υπηρεσία των αναγνωστών». Τα πεπραγμένα ενός δημοσιογραφικού βίου είναι, ως εκ τούτου, ελκυστικά γιατί αποτυπώνουν μια ολόκληρη περίοδο, τις συναντήσεις με σπουδαίους ανθρώπους, τα κορυφαία γεγονότα μέσα από το προσωπικό βλέμμα του γράφοντος. Στην περίπτωση του βιβλίου «Χάρης Λυμπερόπουλος. “Κοντά στον Αιώνα” – Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» των εκδόσεων Πατάκη, που μόλις κέρδισε Τιμητική Διάκριση από το Ιδρυμα Μπότση, υπάρχει ένας ακόμα λόγος που αξίζει να το ξεφυλλίσει κανείς. Το έγραψε η θυγατέρα του αείμνηστου συναδέλφου, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, που υπηρετεί και εκείνη το ίδιο λειτούργημα. Ο Λυμπερόπουλος (1922-2020), διακεκριμένος πρωταθλητής στο μήκος και το πένταθλο, αλλά και ποδοσφαιριστής, ήταν παράλληλα πρωτεργάτης του αθλητικού ρεπορτάζ, ένας ανήσυχος αστός που βρέθηκε στη δίνη της εποχής του.

Ένα βιβλίο για τον «Ολυμπιονίκη της Δημοσιογραφίας», αείμνηστο Χ. Λυμπερόπουλο-1
Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Τίτος Αθανασιάδης, Δημήτρης Παπανικολάου και η Νίκη Μπακογιάννη. [ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου υπήρχε μια κυρίαρχη, στοργική και δυναμική φιγούρα στο σπίτι, που συνδυάστηκε με πολλές, μοναδικές και συναρπαστικές ιστορίες. Οι περισσότερες από αυτές έμοιαζαν απίστευτες, αν και πέρα για πέρα αληθινές», είπε η αγαπημένη συνάδελφος την περασμένη Παρασκευή στην επίσημη παρουσίαση της έκδοσης στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. «Θρυλικοί ολυμπιονίκες που έγιναν σύμβολα των χωρών τους, όπως ο Τσέχος δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ. Οι Μαύροι Πάνθηρες. Πρόσωπα με πολυσχιδή δράση και τεράστιο ανάστημα σε δραματικές εποχές, όπως ο ειρηνιστής και συναθλητής του πατέρα, Γρηγόρης Λαμπράκης. Και κοσμοπολίτες εκδότες με βαθιά δημοσιογραφική στόφα, όπως ο Ιωάννης Παπαγεωργίου της “Αθηναϊκής”, παρήλαυναν στα μάτια μου ως συμπρωταγωνιστές σε ένα έργο ζωής με φόντο σχεδόν όλο τον 20ό αιώνα. Δεν άργησα να συνειδητοποιήσω ότι ήταν πολύτιμες μαρτυρίες από μια πρωτογενή πηγή. Και δημοσιογράφος πια, αποφάσισα ότι οφείλω να πατήσω το κουμπί ηχογράφησης του κασετοφώνου μου για να μείνουν καταγεγραμμένες».

Ένα βιβλίο για τον «Ολυμπιονίκη της Δημοσιογραφίας», αείμνηστο Χ. Λυμπερόπουλο-2
Σοφία Βούλτεψη, Διονύσης Τσιλιμίγκρας, Ανθή Πίκουλα, Γιάννης Τσιλιμίγκρας. [ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]

Την παρουσίαση άνοιξε με χαιρετισμό του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. «Σήμερα τιμούμε τον “Ολυμπιονίκη της Δημοσιογραφίας”», είπε ο Τίτος Αθανασιάδης για τον Χάρη Λυμπερόπουλο. O τελευταίος, ως νέος συντάκτης της «Αθηναϊκής», επισκέφθηκε το Βελιγράδι για να οργανώσει συνάντηση του Ερυθρού Αστέρα με ελληνική ομάδα και κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τον πανίσχυρο Στρατάρχη Τίτο το 1952!

Ένα βιβλίο για τον «Ολυμπιονίκη της Δημοσιογραφίας», αείμνηστο Χ. Λυμπερόπουλο-3
Αθηνά, Κατερίνα, Γκρέτα Λυμπεροπούλου, Ντόρα Πάλλη, Κωστής Χατζηδάκης, με τον παραολυμπιονίκη του μπότσια Γρηγόρη Πολυχρονίδη. [ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή