Το μαγικό κοντσέρτο στη Δήλο εξέπεμψε χθες βράδυ σήμα σε όλη την ανθρωπότητα

Το μαγικό κοντσέρτο στη Δήλο εξέπεμψε χθες βράδυ σήμα σε όλη την ανθρωπότητα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μικρά ενδημικά σαυράκια της Δήλου –τα κροκοδείλια– έτρεχαν σαστισμένα να κρυφτούν την ώρα που οι μουσικοί της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Eνωσης μαζί με Ρώσους και Ουκρανούς σολίστ έπαιρναν τις θέσεις τους για τη χθεσινή συναυλία στον χώρο που ήταν το σκλαβοπάζαρο του νησιού κατά την αρχαιότητα. Δεκάδες τεχνικοί θα πατούσαν σε λίγο τα κουμπιά για να εκπέμψουν εικόνα και ήχο στα διεθνή δίκτυα, και οι δύο σολίστ, η Ουκρανή βιολονίστα Ντιάνα Τισένκο και ο Ελληνας δεξιοτέχνης της λύρας Σωκράτης Σινόπουλος, έτοιμοι με τα δοξάρια στο χέρι. Φύσαγε ένα ελαφρύ δροσιστικό αεράκι και η απογευματινή υγρασία έκανε το χώμα να ευωδιάζει κυκλαδίτικο μάραθο. Ανάμεσα στα αρχαία σπαράγματα ξεφύτρωναν παντού οι τελευταίες παπαρούνες της άνοιξης, οι κίτρινοι ακανθώδεις ασκόλυμπροι και οι μοβ αμάραντοι. Προετοιμαζόμασταν όλοι για μια ασέληνη νύχτα που θα έκανε τη μουσική να είναι το πιο λαμπρό αστέρι. Αυτόν τον εκπληκτικό τόπο επέλεξε το World Human Forum για το Alpha Mission Delos, μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη παγκόσμια βαρύτητα.

Το μαγικό κοντσέρτο στη Δήλο εξέπεμψε χθες βράδυ σήμα σε όλη την ανθρωπότητα-1
Η Χριστίνα και η Μαρία.

«Θελήσαμε να μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή από το ιερό νησί του Απόλλωνα σε μια βραδιά με τίτλο “Οι (Αβέβαιες) Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι”», έλεγε στη στήλη η πρόεδρος του WHF, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Στη Δήλο, η άνοδος της στάθμης των υδάτων, λόγω της υπερθέρμανσης, έχει αρχίσει να κατατρώει τις ακτές, με το κύμα να «γλείφει» σε ορισμένα σημεία τους κίονες. Αν συνεχιστεί αυτό, το νερό θα αρχίσει να σκεπάζει τα αρχαία. Ετσι, είχε μαζί με τους συνεργάτες της την ιδέα να γίνει αυτή η εκδήλωση, μια συμπαραγωγή με το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ΑRTE (που έσβησε χθες 30 κεράκια), την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Οργανώσεων Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την ουσιαστική βοήθειά της φυσικά πρόσφερε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με τον δραστήριο Δημήτρη Αθανασούλη και τον αφοσιωμένο Θέμη Βάκουλη και τους συνεργάτες τους, που έκαναν τα πάντα για να είναι όλα όπως πρέπει για τη συναυλία, η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το μαγικό κοντσέρτο στη Δήλο εξέπεμψε χθες βράδυ σήμα σε όλη την ανθρωπότητα-2
Παπαρούνες, αμάραντοι και αγκάθια κάνουν παρέα στους κίονες.

«Ονομάσαμε την πρωτοβουλία “Alpha” για τον Απόλλωνα και την Αρτεμη που γεννήθηκαν εδώ στη Δήλο, για την αποστολή “Apollo” που πήγε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι, αλλά και για την αποστολή “Artemis” που σε λίγα χρόνια θα πάει την πρώτη γυναίκα. Alpha είναι, επίσης, η γενιά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει πιο πιεστικά από ποτέ την κλιματική αλλαγή. Αρτεμις, δηλαδή Ντιάνα, είναι και η σολίστ μας», συμπλήρωνε η πρόεδρος του WHF όλο ενθουσιασμό. «Το ζητούμενο είναι η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η ανθρωπότητα να συναντηθεί με την προγονική σοφία της συνύπαρξης με το περιβάλλον. Και μια τέτοια σύζευξη μόνον η Δήλος μπορεί να κάνει». Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ξεκινούσαμε να ακούμε τις πρώτες νότες σε μια βραδιά που ήταν προορισμένη για τηλεοπτική κάλυψη μόνον, αλλά και για εμάς τους μετρημένους στα δάχτυλα θεατές στη Δήλο ήταν μια εμπειρία μαγική.

Το μαγικό κοντσέρτο στη Δήλο εξέπεμψε χθες βράδυ σήμα σε όλη την ανθρωπότητα-3
Μοναδική η εμπειρία για τα μέλη της ορχήστρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή