O μαέστρος-φιλόσοφος Μπεν Ζάντερ διευθύνει την Oρχήστρα Νέων της Βοστώνης

O μαέστρος-φιλόσοφος Μπεν Ζάντερ διευθύνει την Oρχήστρα Νέων της Βοστώνης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μόλις 3%, ίσως 4% των ανθρώπων δηλώνουν ότι τους αρέσει η κλασική μουσική. Εγώ ξέρετε τι λέω; Πως αρέσει σε όλους, απλώς δεν το γνωρίζουν. Γιατί αυτό που κάνουμε, συνήθως, είναι να χωρίζουμε τη ζωή μας σε πράγματα που μας ευχαριστούν ή μας είναι αδιάφορα, σε ασχολίες που μπορούμε να κάνουμε και άλλες που θεωρούμε πως δεν είμαστε φτιαγμένοι γι’ αυτές. Ομως, οι περιορισμοί τίθενται μόνον από εμάς τους ίδιους· οι πιθανότητες να ανοιχτούμε σε νέες κατευθύνσεις και να ανακαλύψουμε ξανά τον εαυτό μας είναι στο χέρι μας». Ο Μπέντζαμιν Ζάντερ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα στις 15 Ιουνίου για να διευθύνει ένα από τα καλύτερα νεανικά σύνολα στον κόσμο, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι ένας φιλόσοφος της μουσικής.

O μαέστρος-φιλόσοφος Μπεν Ζάντερ διευθύνει την Oρχήστρα Νέων της Βοστώνης-1
Πρεσβευτής της αισιοδοξίας, ο μαέστρος Ζάντερ.

Εκτός από χαρισματικός σολίστ του τσέλου στα νιάτα του και μετέπειτα εμβληματικός μαέστρος, είναι και ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ομιλητές διεθνώς για το πώς να αλλάξει κανείς το βλέμμα του στον ίδιο του τον βίο. Εχει γράψει, μάλιστα, ένα «εγχειρίδιο αισιοδοξίας», όπου αναλύει το σκεπτικό του, με τίτλο «The Art of Possibility» (Η τέχνη του πιθανού). Η μανία του να αναδεικνύει το κρυμμένο και κοιμισμένο δυναμικό που υπάρχει μέσα μας, τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό και στους νέους μουσικούς, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό του κάποιον που θα τους μεταμορφώσει. Ομως, το μουσικό σύνολο, που κλείνει φέτος δέκα χρόνια ζωής και έχει λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα για να βγάλει απίστευτα ταλέντα, πρεσβεύει κάτι μεγαλύτερο από τις προσωπικές φιλοδοξίες των μελών του. Υπό την καθοδήγηση του Ζάντερ, θέλουν να «γιατρέψουν τον κόσμο μέσα από τη μουσική».

O μαέστρος-φιλόσοφος Μπεν Ζάντερ διευθύνει την Oρχήστρα Νέων της Βοστώνης-2
Ο βιολοντσελίστας Ζλάτομιρ Φανγκ θα είναι ο σολίστ.

Σε κάθε τους εμφάνιση βάζουν τα δυνατά τους να καλλιεργήσουν με τις ερμηνείες τους αυτά τα αισθήματα ειρήνης, συναδέλφωσης, αλτρουισμού. Στην Ελλάδα θα περιοδεύσουν σε διάφορα μέρη και στην Αθήνα θα βρεθούν στα μέσα Ιουνίου για να μας παίξουν ιδιαίτερο ρεπερτόριο: «Το Βαλς», χορογραφικό ποίημα για ορχήστρα του Ραβέλ, Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85 του Εντουαρντ Ελγκαρ, και τη Συμφωνία αρ. 5 σε ρε ελάσσονα, έργο 47, του Σοστακόβιτς. Σολίστ, ο βιολοντσελίστας-φαινόμενο Ζλάτομιρ Φανγκ, που σε ηλικία 19 ετών έγινε ο νεότερος νικητής του διεθνούς διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι στην κατηγορία του βιολοντσέλου. Μοναδική θα είναι και η συναυλία που θα δώσουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.Ο Ζάντερ επιμένει, πάντως, ότι το μόνο δώρο που διαθέτει, είναι να κάνει τους άλλους δυνατούς: «Ο μαέστρος δεν παίζει, δεν παράγει ήχο. Για να είναι καλός, πρέπει να δώσει την ισχύ και τη χάρι στους μουσικούς του!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή