Μια μουσική βραδιά στο Μέγαρο, στη μνήμη του Αρη και της Λίλιαν Βουδούρη

Μια μουσική βραδιά στο Μέγαρο, στη μνήμη του Αρη και της Λίλιαν Βουδούρη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εμάς τους δημοσιογράφους, το όνομά τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Το ζεύγος Βουδούρη ξεκίνησε το 1983 μια πρωτοπόρο έκδοση στη χώρα μας, τον «Ελεύθερο Τύπο» και τον «Τύπο της Κυριακής». Το 1989, η Λίλιαν «έφυγε» αιφνιδίως και ένα χρόνο αργότερα ο Αρης έπεσε θύμα τροχαίου. Το κοινωφελές ιδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη» ήταν η κύρια επιθυμία στη διαθήκη του επιχειρηματία, μια παρακαταθήκη να συνεχιστεί το έργο που προσέφεραν μαζί όσο ήταν στη ζωή. Στα 32 χρόνια λειτουργίας του, ο φορέας έχει απλώσει την ευεργετική δράση τόσο σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όσο και στη στήριξη των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Το ίδρυμα έχει υπάρξει χορηγός πολλών έργων, μικρών και μεγάλων, που ξεπερνούν σε σύνολο τα 21 εκατ. ευρώ. Από την αρχή υπήρχε μια διαφορετική φιλοσοφία: Οι δωρεές δεν ήταν εμβαλωματικές λύσεις, αλλά έχουν ολοκληρωμένη και μελετημένη στόχευση μακράς πνοής. Ο σκοπός ήταν να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και να επιλύουν με τρόπο αποτελεσματικό χρονίζοντα προβλήματα. Ετσι, η προσπάθεια εστιάστηκε στον τομέα της πρόνοιας, της ψυχικής υγείας, σε θέματα που αφορούν το παιδί, την τρίτη ηλικία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μια ξεχωριστή προσφορά του, ωστόσο, είναι και η Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η καλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα.

Μια μουσική βραδιά στο Μέγαρο, στη μνήμη του Αρη και της Λίλιαν Βουδούρη-1
Σαβίνα Γιαννάτου και Αγγελική Καθαρίου. [ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]

Λογικό ήταν, λοιπόν, η εκδήλωση μνήμης για τον Αρη και τη Λίλιαν Βουδούρη, που έγινε στις 28 Μαΐου, να φιλοξενηθεί στην αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη, με μια μοναδική συναυλία που συνένωσε δημιουργικά 170 καλλιτέχνες. Η βραδιά στην οποία ακούστηκαν οι «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι αλλά και σε πανελλήνια πρώτη «Stabat Mater» του Καρλ Τζένκινς, έγινε σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» και όλα τα έσοδά της διατέθηκαν υπέρ της Βιβλιοθήκης. Εμφανίστηκαν οι διακεκριμένοι σολίστ Σίμος Παπάνας, Ρενάτο Ρίπο, Γεράσιμος Χοϊδάς και οι τραγουδίστριες Αγγελική Καθαρίου και Σαβίνα Γιαννάτου. Ο Δημήτρης Μπουζάνης διηύθυνε τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, που πλαισιώθηκε από τη Musica-Χορωδία των Φίλων της Μουσικής και τη Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών.

Μια μουσική βραδιά στο Μέγαρο, στη μνήμη του Αρη και της Λίλιαν Βουδούρη-2
Ο σολίστ Σίμος Παπάνας στη σκηνή. [ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]

Εκτός από τη μουσική, το ίδρυμα έχει έως σήμερα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων και μουσείων, ενώ παράλληλα έχει βοηθήσει ελληνικά μουσεία να αποκτήσουν πολύτιμα έργα τέχνης, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις συλλογές τους. Σημαντική είναι η συμβολή του ιδρύματος στην εκπαίδευση. Ο φορέας έχει χορηγήσει υποτροφίες σε περισσότερους από 1.000 νέους αριστούχους επιστήμονες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι σπουδές αυτές καλύπτουν ευρύτατο φάσμα θεματολογίας σε όλους τους τομείς των επιστημών και των τεχνών. Σημειωτέον ότι η χορήγηση αυτών των υποτροφιών γίνεται πάντα με αυστηρές διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Μια μουσική βραδιά στο Μέγαρο, στη μνήμη του Αρη και της Λίλιαν Βουδούρη-3
Α. Χαρκιολάκης, Ρ. Μαρκουλάκη και Ευανθία Καΐρη. [ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή