Propeller Club στον Πειραιά, ένας φορέας που ενώνει θάλασσα και κοινωνία

Propeller Club στον Πειραιά, ένας φορέας που ενώνει θάλασσα και κοινωνία

Είναι από τους παλαιότερους ναυτιλιακούς θεσμούς στη χώρα μας, που κινείται ήδη στην ένατη δεκαετία της δράσης του. Το Ρropeller Club του Πειραιά είναι ένα ιστορικό κοινωνικό σωματείο.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι από τους παλαιότερους ναυτιλιακούς θεσμούς στη χώρα μας, που κινείται ήδη στην ένατη δεκαετία της δράσης του. Το Ρropeller Club του Πειραιά είναι ένα ιστορικό κοινωνικό σωματείο. Η δημιουργία του ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 1922, όταν οι πιο δραστήριοι «παίκτες» του θαλάσσιου επιχειρείν αποφάσισαν να καθιερώσουν μεταξύ τους συναντήσεις για να ανταλλάσσουν απόψεις: εφοπλιστές, τραπεζίτες, ασφαλιστές, ναυλομεσίτες, λιμενικοί συγκεντρώνονταν σε γεύματα εργασίας. Ομως, πέραν από τη βελτίωση των δικών τους συνθηκών συνεργασίας, πολύ σύντομα στράφηκαν και στην κοινωνία για να αφουγκραστούν τις ανάγκες της. Το 1936 ιδρύθηκε παράρτημά του και στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι. Εκτοτε έχει προσφέρει πολλά. Το σημαντικό είναι ότι εξακολουθεί να προσελκύει νέα μέλη που στηρίζουν την αποστολή του, και ο τωρινός πρόεδρος Κωστής Φραγκούλης έχει κάνει πολύ σημαντικό έργο στον τομέα αυτό.

Propeller Club στον Πειραιά, ένας φορέας που ενώνει θάλασσα και κοινωνία-1
Ο πρόεδρος Κωστής Φραγκούλης στο βήμα.

Την Τρίτη 31 Μαΐου, στον Ναυτικό Oμιλο Ελλάδας, παρουσία του νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, το Propeller του Πειραιά υποδέχτηκε το καινούργιο αίμα: «Σήμερα καλωσορίζουμε 200 νεοεισερχόμενους», υπογράμμισε ο Κωστής Φραγκούλης. «Φτάσαμε πλέον τα 700 μέλη και είμαστε ο μεγαλύτερος σύλλογος Propeller στον κόσμο, πρώτος αριθμητικά ανάμεσα σε 72 άλλα Club. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά αυτή η μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στόχος είναι να συνεχιστεί η ποιοτική ανάπτυξη μιας και στην “οικογένειά” μας εισέρχονται συνεχώς κορυφαία μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας και όχι μόνο».

Propeller Club στον Πειραιά, ένας φορέας που ενώνει θάλασσα και κοινωνία-2
Ο πρέσβης Τζορτζ Τσούνης παραλαμβάνει το πιστοποιητικό της προεδρίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο εκάστοτε πρέσβης των ΗΠΑ παίρνει το χρίσμα του επιτίμου προέδρου, και έτσι παρεδόθη στον διπλωμάτη το σχετικό πιστοποιητικό, και ο Φραγκούλης καρφίτσωσε στο πέτο του το σήμα του Propeller Club. Ο Τζορτζ Τσούνης, επικοινωνιακός και προσηνής, φόρεσε επί τόπου τη γραβάτα του Club που του προσφέρθηκε ως δώρο, και στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ελληνικές του ρίζες από τη Ναυπακτία, στις εξαιρετικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στη στενή σχέση συνεργασίας Ελλήνων και Αμερικανών μέσα από τον ιστορικό ναυτιλιακό φορέα. Σε συνέντευξή του που έγινε εκείνη τη βραδιά, τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο πως το Propeller Club Πειραιά είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος διεθνώς, διότι, ξέρετε, οι Ελληνες είναι οι καλύτεροι από κάθε άλλον σε ό,τι έχει να κάνει με τη θάλασσα». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος που έγινε νέο μέλος και έκανε ομιλία, η πρέσβειρα του Παναμά Julie Lymberopoulos, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο Κάπτα Παναγιώτης Τσάκος, ο επίτιμος γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Ευθύμιος Μητρόπουλος κ.ά.

Propeller Club στον Πειραιά, ένας φορέας που ενώνει θάλασσα και κοινωνία-3
Η εκδήλωση έγινε στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή