Αντώνης Στάβερης: ζωγραφική ωδή στην τρυφερότητα των φυτών

Αντώνης Στάβερης: ζωγραφική ωδή στην τρυφερότητα των φυτών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συντροφιά των φυτών την αντιλαμβανόμαστε περισσότερο το καλοκαίρι. Ισως, χάρις στην έγνοια που έχουμε για τη φροντίδα τους κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, στις ξαφνικές απώλειες της βεράντας ή της αυλής λόγω καύσωνα, στη συνειδητοποίηση ότι αποτελούν συνοδοιπόρους που ομορφαίνουν τη ζωή μας. Τα τελευταία χρόνια, τα φυτά εσωτερικού χώρου έγιναν μόδα, ένα μικρό κομμάτι της φύσης εισήλθε και εγκαταστάθηκε στα σπίτια μας. Αλλοι, βέβαια, είχαν καταλάβει πολύ νωρίς ότι η συγκατοίκηση αυτή έχει πολλά να προσφέρει. Ο ζωγράφος Αντώνης Στάβερης, λ.χ., ήταν πάντα λάτρης της χλωροφύλλης, του άρεσε να συμβιώνει και να παρατηρεί τα φυτά, σαν σιωπηλά τρυφερά πλάσματα που έχουν πολλά να μας μάθουν.

Αντώνης Στάβερης: ζωγραφική ωδή στην τρυφερότητα των φυτών-1
Η ζωντάνια και η μαγεία ενός φυτού στον πίνακα του Αντώνη Στάβερη.

Το 2010, ο αείμνηστος Παναγιώτης Τέτσης με το κοφτερό του μάτι ξεχώρισε έναν πίνακά του, με πρωταγωνιστή το μωσαϊκό της βεράντας του και τις γλάστρες του, και τον πρότεινε για το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για νέο καλλιτέχνη. Ενδεχομένως να ήταν αυτή η αναγνώριση ή απλώς η ψυχοσύνθεση του εικαστικού που τον έκανε να συνεχίσει να ζωγραφίζει άνθη και φυτά, ολοζώντανα και δροσερά. «Το να αποτυπώνεις στον καμβά αυτό το θέμα είναι περίπου σαν να κάνεις διαλογισμό, μια διαδικασία που σου προκαλεί κάθαρση στην ψυχή», ομολογεί. «Υστερα είναι πως κάθε φυτό είναι διαφορετικό, έχει άλλη οντότητα μέσα στον χώρο, άλλο χαρακτήρα και είναι πραγματικά μια μικρή μαγεία στην καθημερινότητα να βλέπει κανείς πώς εξελίσσονται, τον κύκλο της ίδιας της ζωής», προσθέτει.

Ηρθε, λοιπόν, και η ώρα να παρουσιάσει ένα μέρος αυτής της «σοδειάς» με μια έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στα Υστέρνια της Τήνου. Σε αυτό το ξακουστό χωριό των μαρμαροτεχνιτών και των ζωγράφων, ο Στάβερης εκθέτει 11 έργα στο παλαιό δημοτικό σχολείο, που ξαναβρήκε δεύτερη ζωή όταν έφυγε και ο τελευταίος μαθητής. Το αφιέρωμα εντάσσεται στο Φεστιβάλ Δήμου Τήνου και έχει τίτλο «In Color». «Οταν ήμουν μικρότερος, μου φαινόταν το πιο δύσκολο πράγμα να ζωγραφίσω λουλούδια ή δένδρα. Με πολύ κόπο κατάφερα αργότερα να κάνω τη σιλουέτα ενός δένδρου μέσα σ’ ένα νυχτερινό αστικό τοπίο και κάπως έτσι λύθηκε ο κόμπος».

Αντώνης Στάβερης: ζωγραφική ωδή στην τρυφερότητα των φυτών-2
Η έκθεση ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου.

Μέχρι και τα τέλη Αυγούστου παρουσιάζει στα Υστέρνια πορτρέτα φυτών εσωτερικού χώρου σε αναπάντεχους χρωματικούς συνδυασμούς ευρείας κλίμακας. Στις συνθέσεις πρωταγωνιστούν οι μίσχοι, τα άνθη, τα φύλλα, τα αρμονικά ή ατίθασα σουλούπια που δίνει η φύση στους οργανισμούς αυτούς. Σε διαφορετικό αισθητικό ύφος και απόδοση, μια ενότητα από ασπρόμαυρες ακουαρέλες, που απεικονίζουν φυτικές συνθέσεις, υποδηλώνουν μια πιο αφαιρετική διάθεση, πιστές όμως στον ζωγραφικό χαρακτήρα του Στάβερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή