Η Αθήνα είναι μια πόλη σουρεαλιστική και απρόβλεπτη. Χρειαζόμαστε στέκια – προσωπικά «καταφύγια», που να μας σερβίρουν το αντίδοτο για τις δυσκολίες της καθημερινότητας στο κέντρο. Κλειστό εδώ και κάποιους μήνες για ανακαίνιση, το καφέ του Μουσείου Μπενάκη κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε και μας περιμένει σαν μικρή όαση απέναντι από τον Εθνικό Κήπο. Εφυγαν από τους τοίχους οι ζωγραφιές του Αντώνη Κυριακούλη και μεταφέρθηκαν εκεί έργα τέχνης και ντοκουμέντα που κάποτε στόλιζαν το εμβληματικό «Fofi’s restaurant – bar» που είχε ανοίξει η Φώφη Ακριθάκη στο Βερολίνο από το 1977 έως και το 1997. Ανάμεσα στους θαμώνες του έβρισκε κανείς τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον Τζον Λε Καρέ, τον Φράνσις Μπέικον, τον Γιάννη Κουνέλλη, τον Χάινερ Μίλερ, τη Ρεμπέκα Χορν, τον Ρομπέρτο Μπενίνι και τον Πέτερ Στάιν.
Ποια ήταν η Φώφη; Μια προσωπικότητα μεγατόνων, Αιγυπτιώτισσα, πολύγλωσση, που παντρεύτηκε τον Αλέξη Ακριθάκη και έφερε στον κόσμο την κόρη τους Χλόη. Το 1969 ο σύζυγός της πήρε μια υποτροφία από το γερμανικό κράτος και πήγε στο Δυτικό Βερολίνο. Οταν τους τελείωσαν τα χρήματα αυτά, εκείνη άρχισε να εργάζεται σε εστιατόρια για να τα φέρουν πέρα. Κάποια στιγμή άνοιξε και το δικό της, που έγινε ένα από τα πιο διάσημα της πόλης, σε μια εποχή ελευθεριότητας και τρέλας, συμβολίζοντας ακριβώς αυτό το zeitgeist. Στη σάλα του διοργανώνονταν απίστευτα πάρτι, τραγούδια και χοροί κρατούσαν έως το πρωί, σχεδόν κάθε μέρα αγόραζαν ξανά όλο το απόθεμα των πιάτων που είχαν σπάσει την περασμένη νύχτα. Και οι καλλιτέχνες, χορογράφοι, φιλόσοφοι, χορευτές, ηθοποιοί που σύχναζαν εκεί άφηναν συχνά στη Φώφη δώρα αγάπης, έργα τέχνης, καλλιτεχνικές δημιουργίες με τραπεζομάντιλα, σημειώματα και γράμματα.
Αυτά τα ντοκουμέντα, που συγκεντρώθηκαν μετά τον θάνατό της, έχουν μεταφερθεί πια στην Κουμπάρη και θα αποτελέσουν τον μόνιμο διάκοσμο του καφέ. Τι πιο ταιριαστό να μπουν όλα μαζί τα ενθυμήματα σε ένα μουσειακό ρεστοράν σαν μια τεράστια εγκατάσταση τέχνης που φέρνει κοντά ένα σημείωμα του Γιάννη Κουνέλλη στα γαλλικά με τα έργα του Μάρτιν Κιπενμπέργκερ, του Κωνσταντίνου Ξενάκη και τόσων άλλων που έζησαν την ευφορική ατμόσφαιρα του μαγαζιού της Φώφης; Η ιδέα να μεταφερθεί το πνεύμα του Βερολίνου στην Αθήνα προέκυψε με τη συνεργασία της Χλόης Ακριθάκη και του επιμελητή Αλέξιου Παπαζαχαρία και των ανθρώπων του Μπενάκη, οι οποίοι είδαν την ευκαιρία για μια πρώτης τάξεως ανανέωση με στυλ και αισθητική. Οσο για το μενού ελληνικών γεύσεων που επιμελείται το Δειπνοσοφιστήριο του Τάκη Χριστοφιλέα, έχει κρατήσει τα μπεστ σέλερ ντολμαδάκια και κεφτεδάκια από το παρελθόν με νέες προσθήκες. Το καλύτερο νέο είναι ότι το εστιατόριο του Μπενάκη στην Κουμπάρη αυτονομείται από τις ώρες λειτουργίας του μουσείου και θα είναι ανοικτό από τις 10 π.μ. έως τη 1 το βράδυ κάθε ημέρα πλην Τρίτης. Σπεύσατε.