Στο βιβλίο του συναντιούνται οι πειρατές με τους Αρβανίτες, οι Φράγκοι με τους Οθωμανούς, οι στεριανοί με τους θαλασσινούς και οι τωρινοί με τους παλιούς στην ευλογημένη γη της Αργολίδας που διευρύνεται νοερά ώς τα Κύθηρα και τη Μονεμβασιά. Και επειδή ξέρει να γράφει συναρπαστικά αλλά και να είναι προικισμένος και με πεισματική σεμνότητα που τον κάνει πάντα ακριβοθώρητο, καρφίτσα δεν έπεφτε στη μεγάλη αίθουσα του «Παρνασσού». Ο λόγος για την παρουσίαση του Β΄ τόμου του βιβλίου «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού» του Αδώνιδος Κύρου στις 5 Οκτωβρίου που –όπως ήταν λογικό– μετατράπηκε σε τιμητική εκδήλωση για έναν άνθρωπο που συνδυάζει πολλές ιδιότητες. Εχει χρηματίσει διευθυντής και εκδότης της ιστορικής «Εστίας» και επίμονος ιχνηλάτης του παρελθόντος από την άλλη, ξέρει αυτά τα μέρη σαν την παλάμη του χεριού του, τα έχει περπατήσει και ψάξει σπιθαμή προς σπιθαμή, είναι ένας βιωματικός ιστοριοδίφης.
Και αν αρχικά είχε γράψει τη συναρπαστική καταγραφή των χερσαίων, παράκτιων και νησιωτικών τόπων αυτής της περιοχής στην αρχαιότητα στον πρώτο τόμο που εξεδόθη τη δεκαετία του 1990, είχε μείνει η πορεία τους κατά την υστερορωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο ώς την ενετοκρατία. Με τη συγγραφή αυτού του πονήματος έκλεισε ένας ολόκληρος κύκλος εξερευνήσεων που ξεκίνησε όταν ο συγγραφέας ήταν ακόμα στην εφηβεία και συνεχίστηκε με το ίδιο πάθος και φιλοπεριέργεια για δεκαετίες. Στην κατάμεστη αίθουσα που γέμισε από νωρίς μίλησε πρώτος ο δημοσιογράφος και ιστορικός Ελευθέριος Σκιαδάς που συντόνιζε τη συζήτηση. Αναφέρθηκε στην πολυετή δημοσιογραφική τους συνεργασία στην εφημερίδα «Εστία».
Ο Γεώργιος Φραγκούδης, υπεύθυνος των εκδόσεων «Λειμών» που φρόντισαν να φτάσουν στα χέρια μας οι δύο τόμοι, στάθηκε στην κυπριακή καταγωγή του συγγραφέα, μιας και ανήκει σε μια οικογένεια που συνεισέφερε όσο λίγες στους αγώνες της μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Χρυσός εστίασε στη γνώση που έχει ο Αδωνις Κύρου σχετικά με τα νομίσματα. Χάρις σε πολλά από τα ευρήματά του που έχει δωρίσει στα Μουσεία Σπετσών και Υδρας, συνέβαλε στην ιστορική έρευνα των επιστημόνων. Στη συνέχεια ο Τίτος Γιοχάλας, επίτιμος διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα της καθόδου των Αρβανιτών στην Αργολίδα. Ο καθηγητής του Ισλαμικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κυριακός Νικολάου-Πατραγάς, έκανε μια ενδιαφέρουσα αναφορά στην παρουσία Τούρκων πειρατών στον Αργολικό Κόλπο κατά τον 15ο και τον 16ο αιώνα. Η Μαριάννα Κορομηλά, ιδρύτρια της πολιτιστικής εταιρείας Πανόραμα, πάντα με ζωηρό λόγο συνόψισε την προσφορά του Αδώνιδος Κύρου στη γνώση μας για το παρελθόν. Οι δύο τόμοι είναι αναγνώσματα μεγάλης γοητείας, που αξίζει να διαβαστούν για όσους θέλουν να ταξιδέψουν έστω και νοερά.