Το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι ένας από τους πραγματικούς στυλοβάτες της δημόσιας περίθαλψης. Μέσα στα τελευταία χρόνια –κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πριν από αυτήν– έχει προχωρήσει σε σειρά δωρεών για να ενισχύσει το ΕΣΥ με ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό: από το νοσοκομείο «Σωτηρία», το ΚΑΤ και το «Αττικόν» έως το «Σισμανόγλειο» αλλά και υποδομές υγείας στα νησιά μας. Πρόσφατα προέβη σε ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία που αφορά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Το τελευταίο αποτελεί πυλώνα για τη διαχείριση της επείγουσας φροντίδας καθημερινά και σε 24ωρη βάση, όχι μόνο για την πρωτεύουσα αλλά και για όλη την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 πάνω από 80.000 άτομα επισκέφθηκαν το ΤΕΠ κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας, ενώ το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ανήλθαν σε 55.000 άτομα. Και όποιος από εμάς έχει τύχει να βρεθεί στα επείγοντα ενός δημοσίου νοσοκομείου ξέρει καλά πως η πρώτη επαφή του ασθενούς με τους γιατρούς καθορίζει καταλυτικά τη μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του.
Παρουσία του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας καθώς και των ανθρώπων του Ιδρύματος έγιναν στις 12 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του έργου «Αναδιαρρύθμιση – Ανακαίνιση – Αναβάθμιση του ΤΕΠ» στο «Γ. Γεννηματάς», που υλοποιήθηκε με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Το αίτημα είχε γίνει στις αρχές του 2019, καθώς οι θεράποντες ιατροί και η διοίκηση του νοσοκομείου έβλεπαν ότι υπήρχαν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες λόγω του μεγάλου όγκου. Βρήκαν ευήκοα ώτα και οι εργασίες προχώρησαν με γοργό ρυθμό. Ο εκσυγχρονισμός του συμβάλλει αποφασιστικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και στις πιο λειτουργικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό. Η ενίσχυση εστίασε στη μελέτη και υλοποίηση της πλήρους οικοδομικής και ηλεκτρομηχανικής ανακατασκευής του συνολικού κτιριακού συγκροτήματος (1.192 m2) του ΤΕΠ, του περιβάλλοντος χώρου (1.600 m2), στην τοποθέτηση του νέου στεγάστρου (350 m2), καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
Το ΤΕΠ του «Γ. Γεννηματάς» λειτούργησε ως το πρώτο συντονιστικό κέντρο επειγόντων περιστατικών στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Οταν σχεδιάστηκε τότε είχε πολλά μικρά ιατρεία κλειστού τύπου ανάλογα με την ειδικότητα (καρδιολογικό – παθολογικό – χειρουργικό κ.λπ.), με αποτέλεσμα να πρέπει να μετακινούνται οι άρρωστοι από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Παράλληλα, η έλλειψη χώρου αναμονής των ασθενών δημιουργούσε αυτή την άσχημη εικόνα που όλοι έχουμε δει σε ελληνικά νοσοκομεία: ανθρώπους ξαπλωμένους πάνω σε φορεία να περιμένουν ανήμποροι τη σειρά τους. Στο καινούργιο μοντέλο υπάρχει η κατάλληλη δομή για να γίνονται η υποδοχή, η αναμονή και η διαλογή, ενώ δεν θα πηγαίνει ο ασθενής στον γιατρό, αλλά ο γιατρός στον ασθενή, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται καίριος χρόνος. Αλλο ένα ζήτημα που λύθηκε με την ανακαίνιση ήταν η προσθήκη της κατάλληλης ράμπας για την πρόσβαση των φορείων και ενός καινούργιου στεγάστρου που θα εξυπηρετεί τα ασθενοφόρα.
Στην τελετή, στην οποία ήταν παρούσα και η Μαριάννα Λάτση, ο Ελευθέριος Μπούλιας, διοικητής του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», αναφέρθηκε στη σημασία αυτού του έργου για την αναβάθμιση της φροντίδας, ενώ ο δρ Πέτρος Καλαντζής, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» εντάσσεται στη δέσμη πρωτοβουλιών που ξεκίνησε μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι. «Βήμα βήμα θα λύνονται τα προβλήματα, έτσι θα αλλάζει η εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, μάχιμη γιατρός, τόνισε: «Πρόκειται για νευραλγικό ΤΕΠ, ίσως μαζί με τον “Ευαγγελισμό” και το “Ιπποκράτειο”, τα πιο νευραλγικά ΤΕΠ που έχουμε στην Ελλάδα».