Μια έκθεση τέχνης αποκαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο λεκανοπέδιο

Μια έκθεση τέχνης αποκαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο λεκανοπέδιο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένα μυστικό να έχει έκταση 1.200 στρεμμάτων; Και όμως, οι περισσότεροι Αθηναίοι, κυρίως αυτοί που ζουν ανατολικά της Εθνικής Οδού, δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το Πάρκο Τρίτση που βρίσκεται στον Δήμο του Ιλίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο του λεκανοπεδίου με μέγεθος που πλησιάζει εκείνο του Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο. Η αλώβητη φύση του σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι πραγματικά στην εξοχή. Το πάρκο αυτό είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει και μια μοναδική σχέση με το υγρό στοιχείο καθώς διαθέτει κανάλι και έξι τεχνητές λίμνες. Ωστόσο παρότι είναι ένας μαγικός χώρος, υπάρχουν πολλά περιθώρια μεγαλύτερης φροντίδας του αλλά και ανάδειξης της ομορφιάς του, όπως θα ξέρουν και αυτοί που το χαίρονται καθημερινά. Στόχος είναι να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κόσμο και να αυξήσει την εμβέλειά του σε όλους τους κατοίκους της πόλης.

Μια έκθεση τέχνης αποκαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο λεκανοπέδιο-1
Εργο του Μανώλη Χάρου από την έκθεση.

Τον τελευταίο καιρό η Περιφέρεια Αττικής έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την αναβάθμισή του και ως μία από τις πρώτες δράσεις είναι η διοργάνωση μιας εικαστικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε την Τρίτη και έχει τίτλο «Το Τραγούδι της Γης», σε επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Ελένης Αθανασίου. Με πολύ μεράκι, προσωπική φροντίδα και εργασία κατάφερε να ξαναδώσει νέα πνοή σε δύο ωραίους χώρους εντός του πάρκου, που θα φιλοξενήσουν μέχρι και τα μέσα του Γενάρη 25 έργα από τέσσερις καλλιτέχνες: τη Χρύσα Βέργη, τον Κώστα Παπανικολάου, τον Μανώλη Χάρο και τον Αχιλλέα Χρηστίδη. Ολοι τους διακρίνονται στην καλή ζωγραφική, αυτή που είναι ιαματική για την ψυχή και το βλέμμα.

Μια έκθεση τέχνης αποκαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο λεκανοπέδιο-2
Καλή ζωγραφική από τον Κώστα Παπανικολάου.

Η έκθεση πραγματεύεται ποικίλα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της αττικής γης και αποτελεί το σημείο συνύπαρξης της σύγχρονης τέχνης και του περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τη φύση, άλλοτε εξ επαφής, άλλοτε από μνήμης, η χλωρίδα αποτελεί κεντρικό αφήγημα των έργων τους. Οπως σημειώνει και η έμπειρη επιμελήτρια –που ιχνηλατεί και στηρίζει τη δουλειά τους εδώ και πολλά χρόνια–, είναι εμφανείς οι έμμεσοι απόηχοι τόσο από τη βυζαντινή τέχνη όσο και από τα ευρωπαϊκά κινήματα της πρώιμης Αναγέννησης αλλά και του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, όταν ζωγράφοι και γλύπτες ήταν στραμμένοι σε ό,τι τους περιέβαλλε.

Μια έκθεση τέχνης αποκαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο λεκανοπέδιο-3
Ενας από τους χώρους της έκθεσης.

Στην έκθεση περικυκλώνεται κανείς από δάση και κήπους, απολαμβάνει άνθη, βρίσκεται πλάι σε αειθαλή και φυλλοβόλα δένδρα, αναβιώνει τη δική του σχέση με τη φύση χάρις στον χρωστήρα αυτών των τεσσάρων καλλιτεχνών με τρόπο ιμπρεσιονιστικό, ρομαντικό ή ρεαλιστικό. Πραγματικά αξίζει μια βόλτα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή Δευτέρα με Κυριακή από τις 11 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή