Όταν η πείρα καθοδηγεί τα νιάτα – Μια ωραία εκδήλωση για τη ναυτιλία

Όταν η πείρα καθοδηγεί τα νιάτα – Μια ωραία εκδήλωση για τη ναυτιλία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θαλασσινό αλμυρό αεράκι από το λιμάνι της Χίου έφτανε την Τρίτη το απόγευμα μέχρι και το ιστορικό αρχοντικό που στεγάζει τα τελευταία το Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Eρευνας & Παράδοσης». Από τα ομορφότερα αρχιτεκτονήματα της Χώρας, είχε περάσει αρχικά από τα χέρια της οικογένειας Ζυγομαλά στους Λιβανούς, για να αποκατασταθεί πρόσφατα με σεβασμό από τον καπτά Παναγιώτη Τσάκο. Είναι τέτοια η μεγαλοπρέπειά του, που επελέγη πριν από λίγο καιρό και για την κινηματογράφηση της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη». Εκεί λοιπόν μέσα στις όμορφες σάλες φιλοξενήθηκε ανήμερα τη γιορτή του Αγίου Νικολάου μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που έφερε κοντά την παράδοση αλλά και το μέλλον της ναυτιλίας.

Όταν η πείρα καθοδηγεί τα νιάτα – Μια ωραία εκδήλωση για τη ναυτιλία-1
Συμεών Παλιός, Μιχάλης Μπελέγρης και Ελένη Θανοπούλου.

Αφορμή για την εκδήλωση ήταν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης των «Ναυτικών Χρονικών» με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη θάλασσα, 90 χρόνια δράσης του περιοδικού “Ναυτικά Χρονικά”». Η κεντρική αίθουσα γέμισε γρήγορα από τον ανθό της εμπορικής ναυτιλίας, τους νέους και τις νέες του φοιτούν στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και μαθητές από το ναυτικό λύκειο Teens, ιδρυθέν το 2018 από το κοινωφελές Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος». Το τελευταίο είναι το πρώτο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ευρώπη, προικισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής και καθηγητές πρώτης γραμμής, που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής τεράστια επιτυχία στον αριθμό εισαγωγής των μαθητών που θέλουν να γίνουν πλοίαρχοι, μηχανικοί ή να ακολουθήσουν επαγγέλματα στον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας.

Όταν η πείρα καθοδηγεί τα νιάτα – Μια ωραία εκδήλωση για τη ναυτιλία-2
Η έκθεση των «Ναυτικών Χρονικών».

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του ομίλου Diana και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», και η καθηγήτρια Ελένη Θανοπούλου του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δρ Ηλίας Μπίσιας, διευθυντής των «Ναυτικών Χρονικών» και της Isalos.net. Παρακολουθώντας τις ερωτήσεις που έθεσαν τα παιδιά στους δύο προσκεκλημένους, δεν μπορούσα να μη διαπιστώσω τη δίψα για μάθηση που έρχεται μέσα από την εμπειρία: από την πράσινη ναυτιλία και την εισαγωγή των εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέχρι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τη νέα τεχνολογία, όλα τέθηκαν επί τάπητος.

Ο ίδιος ο εφοπλιστής στάθηκε ιδιαίτερα στο τελευταίο ζήτημα λέγοντας στο νεανικό κοινό πως όταν ο ίδιος πρωτοείδε υπολογιστή στο αμερικανικό πανεπιστήμιο όπου φοιτούσε, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, οι «εγκαταστάσεις» του καταλάμβαναν δύο στρέμματα και το μηχάνημα δούλευε με λυχνίες. Σήμερα η ναυτιλία στηρίζεται όλο και περισσότερο στις απίστευτες εφευρέσεις που γίνονται στον τομέα αυτόν. Η καθηγήτρια Ελένη Θανοπούλου συνόψισε τις συμβουλές της σε ένα τετράστιχο: «Eχε πληρώματα καλά, τα δάνεια πληρωμένα, στην άκρη να ‘χεις μετρητά, μη φοβηθείς κανέναν».

Όταν η πείρα καθοδηγεί τα νιάτα – Μια ωραία εκδήλωση για τη ναυτιλία-3
Ο Ηλ. Μπίσιας μιλάει στους νέους.

Μαζί με τη νεολαία έδωσαν το «παρών» ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Οινουσσών Γεώργιος Δανιήλ, ο λιμενάρχης Χίου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελής Βατούσης, ο διοικητής της ΑΕΝ Χίου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μάργαρης, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθ. Μαρία Λεκάκου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή