H ΠτΔ ξεναγήθηκε στην έκθεση για την ελληνική πολυκατοικία

H ΠτΔ ξεναγήθηκε στην έκθεση για την ελληνική πολυκατοικία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι είναι μια έκθεση που μας «στεγάζει» όλους. Το αφιέρωμα με τίτλο «Πολυκατοικία», που παρουσιάζεται στους δύο ισόγειους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης από τα τέλη Νοεμβρίου, έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες διότι το θέμα άγγιξε ευαίσθητες χορδές. Μπορεί να αγαπάμε ή να μισούμε την τσιμεντένια κοινωνική «Βαβέλ», να θέλουμε να την εξωραΐσουμε ή να την εξαφανίσουμε, όπως και αν νιώθουμε πρόκειται για το μέρος όπου ζούμε και αναπνέουμε. Είναι η «θεατρική στέγη» της καθημερινότητάς μας. Και όπως στους ορόφους της υπάρχει συμβίωση ενοίκων με διαφορετικές κοινωνικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές καταβολές, έτσι και η έκθεση έφερε κοντά εντελώς διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων: μαθητές σχολείων, ηλικιωμένους, αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, φιλότεχνους, φιλοπερίεργους Αθηναίους που θέλησαν να μάθουν περισσότερα για το πιο δημοφιλές οικοδομικό κέλυφος στην πόλη, που κοντεύει να κλείσει τα 100 χρόνια ύπαρξης.

H ΠτΔ ξεναγήθηκε στην έκθεση για την ελληνική πολυκατοικία-1
Εργο του Βασίλη Καρακατσάνη από την έκθεση.

Προχθές πέρασε μάλιστα το κατώφλι της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην είσοδο την περίμενε για να την υποδεχθεί ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, και ύστερα τη σκυτάλη πήραν οι δύο επιμελητές, ο «δικός» μας Νίκος Βατόπουλος και η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έμεινε μια ολόκληρη ώρα για να δει από κοντά τα έργα ζωγραφικής, τα γλυπτά, τα κεντήματα, τις φωτογραφίες, τα υφαντά, τις εγκαταστάσεις, τα βίντεο, που συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον αφήγημα για την ιστορία της αστικής κατοίκησης. Στην ξενάγηση στάθηκε ιδιαίτερα σε κάποια από τα έργα, όπως στον πίνακα του Γιώργου Ρόρρη με την προσωπογραφία μιας γυναίκας που έχει πίσω της ένα ανοιχτό παράθυρο από το οποίο φαίνεται η πόλη. Εχοντας τη σκευή της προσωπικής καλλιέργειας, η Πρόεδρος γνώριζε το έργο πολλών καλλιτεχνών και φωτογράφων που συμμετείχαν στην ομαδική έκθεση. Μετά την ξενάγηση η κ. Σακελλαροπούλου συζήτησε με τον πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, τη γενική διευθύντρια Βίκυ Μπρανίκα και τους επιμελητές για την εντυπωσιακή απήχηση που έχει η έκθεση. Αξίζει να αναφερθεί ότι το αφιέρωμα πλαισιώνεται από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, εκπαιδευτικοί περίπατοι στην πόλη. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος η έκθεση παρατάθηκε έως τις 25 Φεβρουαρίου. Ο Νίκος Βατόπουλος και η Ιρις Κρητικού αναφέρθηκαν στη συνέχεια αυτού του κοινού εγχειρήματος, που θα είναι μια έκθεση αφιερωμένη στη Νεάπολη Αθηνών, που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Η γειτονιά αυτή, στην οποία βρίσκεται και η Ενωση, υπήρξε για πολλά χρόνια το πνευματικό κέντρο και η ενδοχώρα της Αθηναϊκής Τριλογίας. Αργότερα θα πραγματοποιηθεί και ένα αφιέρωμα στην ίδια την Ελληνοαμερικανική Ενωση, όχι μόνο ως κτίριο και τοπόσημο στην καρδιά της Αθήνας αλλά και ως οργανισμό στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

H ΠτΔ ξεναγήθηκε στην έκθεση για την ελληνική πολυκατοικία-2
Από αριστερά, η Ιρις Κρητικού, ο Λεωνίδας Κόσκος, η ΠτΔ, η Βίκυ Μπρανίκα και ο Νίκος Βατόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή