Πέρυσι ήταν η σφοδρή χιονόπτωση. Φέτος οι καταρρακτώδεις βροχές. Ομως κανένα εμπόδιο δεν μπορούσε να σταματήσει τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παραστούν στην κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργάνωσαν όπως κάθε χρόνο η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών. Με τίτλο «Σκυτάλη στη μνήμη», η βραδιά εστίασε στο πιο σημαντικό θέμα: την ώρα που οι επιζώντες των στρατοπέδων φεύγουν από τη ζωή, εμείς πρέπει να επωμιστούμε το καθήκον να περάσουμε τη γνώση στις επόμενες γενιές. Η εκδήλωση άρχισε με μια χορωδία μαθητών του Σχολείου Lauder της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας και συνεχίστηκε με τους συγγενείς της προσφάτως εκλιπούσας Χρυσούλας Ελιασά. Αυτοί άναψαν τα κεριά της επτάφωτης λυχνίας τιμώντας όσους χάθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Η αείμνηστη υπήρξε όμηρος στο Aουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα. Κατάφερε να επιζήσει, να επιστρέψει στην Ελλάδα, να κάνει οικογένεια και να δει δισέγγονα.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι μαγνητοσκοπημένες μαρτυρίες επιζώντων που προλογίστηκαν από τους δικούς τους ανθρώπους: από τη μία ένα ιστορικό ντοκουμέντο, από την άλλη η βούληση της συνέχειας, η νοερή σκυτάλη που περνάει από χέρι. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Αλμπέρτος Ταραμπουλούς, τόνισε: «Θυμόμαστε γιατί δεν μπορούμε διαφορετικά. Οι περισσότεροι σε αυτή την αίθουσα δεν μπόρεσαν να ζήσουν και να χαρούν σε μια ολοκληρωμένη οικογένεια. Το Ολοκαύτωμα μας έπληξε. Μας πόνεσε. Μας πλήγωσε. Θα μνημονεύουμε, λοιπόν και θα σεβόμαστε με δέος πάντα όλες και όλους που χάθηκαν». Χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς. O πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ, αναφέρθηκε στους πρόσφατους βανδαλισμούς αλλά και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης που θα είναι σε λίγα χρόνια έτοιμο.
Κεντρική ομιλήτρια φέτος ήταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στην οποία απονεμήθηκε και ειδική τιμητική διάκριση από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών. Αφιέρωσε το βραβείο σε όλους τους Ελληνες εκπαιδευτικούς που εργάζονται για τη διατήρηση της μνήμης, που καλλιεργούν την ευαισθητοποίηση, την ανεκτικότητα, που μάχονται τη μισαλλοδοξία. Αναφέρθηκε στις δράσεις, στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των παιδιών στο Αουσβιτς, σε διαγωνισμούς, σε επιμορφώσεις δασκάλων και καθηγητών, στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και κυρίως στις συνέργειες που γίνονται με άλλους φορείς όπως το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ή το Memorial de la Shoah. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα δρώμενο από τον ηθοποιό Νίκο Ψαρρά και τα παιδιά του Σχολείου Lauder με θέμα το στρατόπεδο Τερεζίν, που βρισκόταν στην Τσεχοσλοβακία. Από το στόμα όλων βγήκε η ευχή: «Ποτέ ξανά».