ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη

Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη

Μια λαμπερή παρουσία πέρασε το κατώφλι του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη. Ηταν η Μόνικα Μπελούτσι, η οποία επισκέφθηκε τις ΗΠΑ διότι ερμηνεύει τον συγκινητικό μονόλογο «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις», που παρουσιάστηκε για μία μόνο βραδιά, χθες Παρασκευή, στο BeaconTheatre του Μπρόντγουεϊ. Η Ιταλίδα προσεκλήθη από τον δραστήριο γενικό μας πρόξενο Ντίνο Κωνσταντίνου, ο οποίος ανέλαβε το πόστο πριν από μερικούς μήνες. Με τη σύζυγό του Μυρσίνη Φέλιου παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν της ηθοποιού, αλλά και του σκηνοθέτη του έργου, Τομ Γουλφ, που τη συνόδευε. Προσηνής, απλή, ανεπιτήδευτη όπως κάθε αυθεντική σταρ, υπογράμμισε πως «αυτό που με άγγιξε περισσότερο στη Μαρία Κάλλας ήταν η προσωπικότητά της, που ζυγιζόταν ανάμεσα στην ντίβα και σε μια γυναίκα με απλή καρδιά. Πέθανε από θλίψη και με ραγισμένη την καρδιά». Ο πρόξενος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μια εξαιρετική ηθοποιός κλήθηκε να ενσαρκώσει τη θρυλική σοπράνο που γεννήθηκε από Ελληνες γονείς στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου του 2023. Ο Ντίνος Κωνσταντίνου επισήμανε ότι φέτος είναι έτος Κάλλας και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στο προξενείο, που θα πλαισιώσουν την επέτειο που συνδέει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Στις 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ένα κοντσέρτο σε συνεργασία με τον Στέφανο Κορωναίο, επικεφαλής του Teatro Graciatello, στη μνήμη της ντίβας.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι πρόθεση του γενικού μας προξένου είναι να αυξήσει την ακτινοβολία της Ελλάδας με αιχμή τα γράμματα και τις τέχνες. Ετσι, έχει ήδη προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων με αυτήν τη στόχευση. Στις 9 Φεβρουαρίου, που είναι η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, θα γίνει μια συνάντηση με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στις ΗΠΑ». Ομιλητής θα είναι ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον με πλούσιο συγγραφικό και επιστημονικό έργο.

Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη-1
Η Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Κολούμπια.

Η Ημέρα της Γυναίκας

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 2023, θα διοργανωθεί εκδήλωση στο γενικό προξενείο με τη συμμετοχή έξι καταξιωμένων γυναικών, ελληνικής καταγωγής, που έχουν διαπρέψει στον τομέα τους και μπορούν να αποτελέσουν πραγματική πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές γυναικών. Διακρίνονται μάλιστα σε σχετικά ανδροκρατούμενους επαγγελματικούς χώρους και αυτό προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην όλη πορεία τους. Πρόκειται για τη δρα Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, την Πολέτ Πούλος, «ψυχή» της οργάνωσης Leadership 100, που ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, τη δημοσιογράφο Αριάννα Χάφινγκτον, τη γενική εισαγγελέα Μαντλίν Σίγκας, τη σεφ Μαρία Λόη και την οικονομολόγο Μαρία Βασάλου, που θα πάρουν μέρος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη-2
Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς θα μιλήσει για την ελληνική γλώσσα.