Ο ιστορικός σύλλογος «Παρνασσός» βράβευσε όσους ξεχώρισαν το 2022

Ο ιστορικός σύλλογος «Παρνασσός» βράβευσε όσους ξεχώρισαν το 2022

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένας σύλλογος, όνομα και πράγμα, σαν τα ψηλά βουνά. Ο αειθαλής «Παρνασσός» στην καρδιά της Αθήνας ιδρύθηκε το 1865 από τέσσερα νεαρά αδέλφια, παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου που είχαν οραματιστεί να δημιουργήσουν έναν νέο πολιτιστικό θεσμό. Μέσα σε λίγα μόνον έτη κατάφερε να ακτινοβολήσει στην καλλιτεχνική και πνευματική ζωή της πόλης, με ρόλο σκαπανέα για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος: από τα μαθήματα, τις διαλέξεις και τις χοροεσπερίδες ώς τις εκθέσεις και τις ομιλίες συσπείρωσε απλούς ανθρώπους και πνευματικές μορφές, σαν φυτώριο καλλιέργειας και ήθους. Ομως, παρά τα λαμπρά πεπραγμένα του, τις τελευταίες δεκαετίες έμοιαζε να έχει χάσει την ικμάδα του, να καλύπτεται από τη βαριά «σκόνη» της ιστορίας του.

Ο ιστορικός σύλλογος «Παρνασσός» βράβευσε όσους ξεχώρισαν το 2022-1
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ψυχή του «Μαζί για το Παιδί».

Το καλό είναι πως εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αναζωογόνησης από την ηγεσία του συλλόγου τόσο προσελκύοντας νέα τακτικά μέλη (ανάμεσά τους και γυναίκες) όσο και με τη διοργάνωση πληθώρας εκδηλώσεων. Μία από αυτές είναι η ετήσια τελετή βράβευσης σωματείων και προσώπων με σημαντική κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική δράση. Αλλωστε τα 158 χρόνια ζωής δίνουν στον «Παρνασσό» gravitas που δεν διαθέτουν άλλοι σύλλογοι.

Ο ιστορικός σύλλογος «Παρνασσός» βράβευσε όσους ξεχώρισαν το 2022-2
Ο δήμαρχος Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Η φετινή εκδήλωση των βραβεύσεων έγινε την περασμένη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 στην κεντρική αίθουσα του συλλόγου. Τον εναρκτήριο χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους. Υστερα έδωσε τη σκυτάλη στον γενικό γραμματέα Μάκη Φωκά, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση και στην ιστορία των φορέων που θα βραβεύονταν για το 2022. Πρώτα ήταν το «Αμαλίειο Οικοτροφείο Θηλέων» και την πλακέτα παρέλαβε η πρόεδρός του Ιωάννα Φωκά. Ιδρυθέν το 1855, φιλοξενεί φοιτήτριες που έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους. Ακολούθησε το σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού», με την επικεφαλής του Γιάννα Παναγιωτίδου να ανεβαίνει στο βήμα. Ο φορέας στέργει άπορες, μονογονεϊκές οικογένειες με κοινωνικά ή ενδοοικογενειακά προβλήματα. Βραβείο δόθηκε και στην Ενωση «Μαζί για το Παιδί», με ψυχή και κινητήριο δύναμη την Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Ο ιστορικός σύλλογος «Παρνασσός» βράβευσε όσους ξεχώρισαν το 2022-3
Η μεγάλη αίθουσα του ιστορικού Συλλόγου.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Σταύρος Σταύρου προλόγισε και απένειμε το βραβείο στην «Ιωνική Πολιτιστική Στέγη Ηλιούπολης», το οποίο παρέλαβε η πρόεδρός της Αργυρώ Πίκουλα. Τέλος, ο πρόεδρος του «Παρνασσού» προσέφερε το βραβείο για τον Δήμο Σύμης, που παρέλαβε ο δήμαρχος Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. Στο τέλος της απονομής έγιναν αντιφωνήσεις από τον βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, καθώς και από την Τσαμπίκα Ιατρίδη. Ιδιαίτερα μοναδική και ευχάριστη στιγμή ήταν η παρουσία των παιδιών του νηπιαγωγείου του σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού», τα οποία τραγούδησαν παιδικά τραγούδια, αλλά και της υψιφώνου Ζαφειρώς Χατζηφωτίου, η οποία τραγούδησε a capella μικρασιάτικα τραγούδια. Με το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μία μικρή συνάθροιση στο φουαγέ του «Παρνασσού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή