Οι Ρωμιοί της Πόλης συμπαρίστανται με κάθε μέσο στους σεισμοπαθείς

Οι Ρωμιοί της Πόλης συμπαρίστανται με κάθε μέσο στους σεισμοπαθείς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξέρω πως αν φτάσω στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό δεν θα μπορέσω να βοηθήσω πολύ τον κόσμο που υποφέρει. Αλλά και το να κάθομαι στη ζέστη και στην ασφάλεια του σπιτιού μου στην Κωνσταντινούπολη με κάνει να νιώθω άπραγος και ανήμπορος. Μίλησα με γνωστούς μου, θρηνούν μέλη των οικογενειών τους. Θα πάω και ό,τι καταφέρω… Εστω να συμπαρασταθώ», έλεγε χθες στη στήλη ο Λάκης Βίγκας, ένα από τα εμβληματικά πρόσωπα της ομογένειας στην Πόλη. Ολόκληρη η ελληνική κοινότητα έχει κινητοποιηθεί να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στους σεισμοπαθείς: «Εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Βακουφίων, μπορώ να σας πω ότι έχουμε ανοίξει ήδη έναν τραπεζικό λογαριασμό και μαζεύουμε χρήματα για τον κόσμο, ενώ χθες στείλαμε ήδη το πρώτο φορτηγό προς τον Νότο με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα», συμπληρώνει ο Νίκος Καλαμάρης, από την Εφοροεπιτροπή της Παναγίας Κουμαριώτισσας και της Παναγίας Βλαχερνών, συμπληρώνοντας: «Εμείς οι Ρωμιοί καμαρώνουμε ακόμα περισσότερο τους άνδρες της ΕΜΑΚ που ήρθαν για να βοηθήσουν. Στέλνουν το καλύτερο μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης σε μια περίοδο που ήταν δύσκολη».

Οι Ρωμιοί της Πόλης συμπαρίστανται με κάθε μέσο στους σεισμοπαθείς-1
Πολλές εκκλησίες επλήγησαν από τον σεισμό.

Οι Ιμβριοι

Ακόμα και η μικρούλα Ιμβρος παλεύει με κάθε τρόπο να συμβάλει, δηλώνει στην «Κ» ο Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου κ.κ. Κύριλλος: «Ο σεισμός έπληξε πόλεις με ελληνική ορθόδοξη κληρονομιά, με χριστιανικό στοιχείο. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν 30 ιστορικοί ναοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν είτε καταστραφεί ολοσχερώς είτε υποστεί τρομερές ζημιές. Μαζί με τις χιλιάδες κατοικίες χάθηκε και ένα τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο. Συγκεντρώνουμε ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα, νερό, κουβέρτες, θερμαντικά μέσα, είδη για παιδιά. Ενημερωνόμαστε ότι η κατάσταση είναι τραγική διότι υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι που σβήνουν δίχως να δέχονται βοήθεια από σωστικά συνεργεία. Η καταστροφή είναι τεράστια και δεν προλαβαίνουν οι διασώστες. Νομίζω αυτό είναι το πιο φρικτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή: να αισθάνεσαι ότι οι δικοί σου πεθαίνουν αβοήθητοι».

Οι Ρωμιοί της Πόλης συμπαρίστανται με κάθε μέσο στους σεισμοπαθείς-2
Οι πόλεις που χτύπησε ο Εγκέλαδος είχαν χριστιανικό στοιχείο.

Ο Γιώργος Παπαλιάρης, επικεφαλής της Κοινότητας Σταυροδρομίου και της Κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος, ετοιμάζεται να επισκεφθεί και αυτός τις πόλεις που χτύπησε ο Εγκέλαδος: «Αγοράσαμε 200 power banks και τα φορτίζουμε για να τα δώσουμε στον κόσμο, στέλνουμε μια νταλίκα με νερά. Στο ταξίδι θα με συνοδεύσουν ιερείς και θα πάμε πόρτα πόρτα να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όχι μόνον τους ορθόδοξους αλλά όποιον έχει ανάγκη. Παράλληλα, θα κάνουμε και μια αυτοψία στις εκκλησίες που έπεσαν. Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για αποκατάσταση των κτιρίων, οι άνθρωποι προέχουν, αλλά καλό είναι να ξέρουμε τι έχει συμβεί», προσέθεσε στην «Κ» λέγοντας ότι η δυσκολία πρόσβασης είναι μεγάλη επειδή γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι και χρειάζεται ειδική άδεια για να ταξιδέψει κανείς, ενώ μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου έχουν καταστραφεί.

Οι Ρωμιοί της Πόλης συμπαρίστανται με κάθε μέσο στους σεισμοπαθείς-3
Ο Λάκης Βίγκας μίλησε στην «Κ» για τη βοήθεια της ομογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή