Η οικουμενική μνήμη του Ολοκαυτώματος στην καρδιά της Αθήνας

Η οικουμενική μνήμη του Ολοκαυτώματος στην καρδιά της Αθήνας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταλέντο της είναι πολύπλευρο: στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στην υφαντική, στη φωτογραφία, στις εγκαταστάσεις, στη σκηνογραφία, στην ενδυματολογία, ακόμη και στον χορό. Ομως το πιο σπουδαίο έργο της υπερβαίνει την τέχνη για να αγγίξει την ιστορία. Εδώ και κάποια χρόνια η Αρτεμις Αλκαλάη έχει κάνει ενδελεχή έρευνα για να γνωρίσει και να φωτογραφίσει τους τελευταίους Ελληνες επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Διαισθανόμενη πως σε λίγο η φυσική τους παρουσία θα εκλείψει, έκανε τα πάντα για να διατηρηθoύν η εικόνα και τα λόγια τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες μια διπλή υπαίθρια έκθεση της εικαστικού –που μαθήτευσε πλάι στον Μόραλη και στον Μυταρά– επί της Βασιλίσσης Ολγας που θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα.

Η οικουμενική μνήμη του Ολοκαυτώματος στην καρδιά της Αθήνας-1
Ο Μάκης Μάτσας και ο Κώστας Μπακογιάννης.

Το πρώτο αφιέρωμα έχει τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941-1944» με φωτογραφίες μαρτύρων και το δεύτερο «Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή» με έργα της. Ηδη από το 2010 η καλλιτέχνις εστίασε συμβολικά στο σπίτι, ώστε να μιλήσει για την απώλεια, τον θάνατο, τον διωγμό. «Το σπίτι είναι εκεί όπου όλοι έχουμε μεγαλώσει, έχουμε δεχθεί την αγάπη, τη μητρική γλώσσα, τη φροντίδα και τη στοργή σε καιρό ειρήνης. Και είναι αυτό που χάνεται, κλονίζεται, αφανίζεται, καταστρέφεται σε καιρό πολέμου. Ετσι λοιπόν με το συμβολικό αυτό σπίτι γύρισα όλο τον κόσμο, συνάντησα επιζώντες του Ολοκαυτώματος, Ελληνες από τα στρατόπεδα τα ναζιστικά, του Αουσβιτς και του Μπέργκεν-Μπέλσεν και στο ίδιο φωτογραφικό πλάνο εναπόθεσα το σύμβολο αυτό, σαν αρχέτυπο όλων όσοι απώλεσαν αλλά και αυτών που απέκτησαν τη δεύτερη ζωή τους», λέει η Αλκαλάη.

Η οικουμενική μνήμη του Ολοκαυτώματος στην καρδιά της Αθήνας-2
Εργο της Αρτέμιδος Αλκαλάη.

Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Αθηναίων με τον επικεφαλής του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Μάκη Μάτσα, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς. «Η Ελλάδα έχασε περισσότερο από το 80% του προπολεμικού εβραϊκού πληθυσμού της. Τα έργα της Αρτέμιδος Αλκαλάη μάς βάζουν στον μικρόκοσμο του σπιτιού-καταφυγίου των Ελλήνων Εβραίων της Κατοχής. Μεταβαίνουμε από το “πριν” στο “μετά”, από το “μέσα” της θαλπωρής και της ασφάλειας στο “έξω” του διωγμού και της καταστροφής», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης. «Δεν αρκεί μόνο να προφέρουμε τις λέξεις “ποτέ ξανά” και ποτέ να μην ξαναζήσουμε τη ναζιστική θηριωδία του περασμένου αιώνα. Θα πρέπει να συνοδεύονται και από πρωτοβουλίες ανάλογες με τη σημερινή», συμπλήρωσε ο Μάκης Μάτσας.

Η οικουμενική μνήμη του Ολοκαυτώματος στην καρδιά της Αθήνας-3
Η εικαστικός δουλεύει με πολλά υλικά.

«Είναι μια ενεργός έννοια του να θυμόμαστε. Σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα», δήλωσε ο Νόαμ Κατς. Στα εγκαίνια ήταν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, Δημήτρης Καιρίδης και η αντιπρόεδρος Ολγα Κεφαλογιάννη, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δανιήλ Μπεναρδούτ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας, Αλβέρτος Ταραμπουλούς κ.ά.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή