Ο Ελληνοαμερικανός ευεργέτης Αντζελο Τσακόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο «Ηγέτης»

Ο Ελληνοαμερικανός ευεργέτης Αντζελο Τσακόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο «Ηγέτης»

Οι σπουδαίες μορφές της διασποράς λειτουργούν ως φάροι του ελληνισμού δίνοντας οικουμενική ακτινοβολία στις ελληνικές αξίες της εργατικότητας, της προκοπής, της πίστης στην εκπαίδευση

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σπουδαίες μορφές της διασποράς λειτουργούν ως φάροι του ελληνισμού δίνοντας οικουμενική ακτινοβολία στις ελληνικές αξίες της εργατικότητας, της προκοπής, της πίστης στην εκπαίδευση. Και ενώ στις χώρες όπου διαπρέπουν η συμβολή τους χαίρει καθολικής αναγνώρισης, στην ίδια μας την πατρίδα συχνά δεν ξέρουμε τα επιτεύγματά τους. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ένα ιδιαίτερο βραβείο που θεσμοθετήθηκε από την «Κ», το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, ώστε να αναδείξει συμπατριώτες μας που έχουν μεγαλουργήσει στις ΗΠΑ. Την περασμένη Δευτέρα, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και ευεργέτης της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ Αντζελο Τσακόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο «Ηγέτης» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Hellas and Diaspora – The Future» του 4ου Southeast Europe & East Med Forum στην Ουάσιγκτον. Επρόκειτο για μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή με κορυφαίες προσωπικότητες από την πολιτική, τη διπλωματία και το επιχειρείν των ΗΠΑ και της Ελλάδας που έδωσαν το «παρών», αναγνωρίζοντας τη μοναδική προσφορά του Αντζελο Τσακόπουλου.

Ο Ελληνοαμερικανός ευεργέτης Αντζελο Τσακόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο «Ηγέτης»-1
Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τον Συμεών Τσομώκο στο βήμα.

Χαρακτηριστικά ήταν τα θερμά λόγια της Νάνσι Πελόζι, η οποία παρέδωσε το βραβείο στον επιχειρηματία και στη σύζυγό του Σοφία, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Georgetown. «Είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, ένας άνθρωπος που έκανε την Αμερική “περισσότερο Αμερική”», υπογράμμισε η τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. «Είμαστε όλοι Ελληνες –ποιητική αδεία–, αλλά σε ό,τι αφορά το δημοκρατικό πολίτευμα, πραγματικά είμαστε όλοι Ελληνες», τόνισε.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε ο Μπιλ Κλίντον. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μακρά φιλία με τον Τσακόπουλο αλλά και για τις «σοφές συμβουλές» που του έδωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων: «Είμαι ευγνώμων που συνέβαλα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, και η ματιά του Αντζελο για τις υποκείμενες εντάσεις ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική». Η σύζυγός του Χίλαρι Κλίντον, πρώην ΥΠΕΞ, πρόσθεσε ότι οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι πιο σημαντικοί από ποτέ λόγω του γεγονότος ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ διανύει μια εποχή ιστορικών πιέσεων.

Ο Ελληνοαμερικανός ευεργέτης Αντζελο Τσακόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο «Ηγέτης»-2
Ο Αλέξης Παπαχελάς μιλάει για την αξία της ελληνικής διασποράς.

Για τον Αντζελο Τσακόπουλο και το έργο του μίλησαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς η πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης. Μήνυμα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις εκφώνησε η Ελένη Κουναλάκη, αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας, κόρη του Αντζελο Τσακόπουλου. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ευγνώμων για τις προσπάθειές του με στόχο την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Ελληνοαμερικανός ευεργέτης Αντζελο Τσακόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο «Ηγέτης»-3
Ο Τσακόπουλος με τον καλύτερό του φίλο Βασίλη Κωνσταντακόπουλο.

Η κορύφωση της συγκίνησης πάντως ήταν όταν ο ίδιος ο επιχειρηματίας και ευεργέτης πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στον καλύτερό του φίλο και συνοδοιπόρο που έφυγε από τη ζωή πριν από 12 χρόνια: «Γνωριστήκαμε τυχαία στην Ιαπωνία και έγινε περισσότερο αδελφός μου παρά φίλος μου. Κάποιοι από εσάς έχετε γνωρίσει τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, που έχει κάνει εκπληκτικά πράγματα. Είχε μεγάλη επιρροή και σε εμένα. Μιλούσαμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για τις χώρες μας. Η γυναίκα του μου έστειλε, με τον γιο του, τον Αχιλλέα, που είναι εδώ, μια φωτογραφία μας και μου είπε “ήθελα απλώς ο Βασίλης να είναι εκεί μαζί σου”, οπότε έχω τη φωτογραφία του εδώ μαζί μου σήμερα».

Ο Ελληνοαμερικανός ευεργέτης Αντζελο Τσακόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο «Ηγέτης»-4
Ο Εντι Ζεμενίδης μιλάει για την επιλογή της φετινής βράβευσης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Συμεών Τσομώκος, ενώ ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς υπογράμμισε πως πρόκειται για «ένα νέο μεγάλο ξεκίνημα στις σχέσεις της ελληνικής διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες με το εθνικό κέντρο», λέγοντας πως το βραβείο θεσμοθετήθηκε με σκοπό οι Ελληνες του εξωτερικού να έρθουν πιο κοντά με την πατρίδα, αναδεικνύοντας ανθρώπους που υπήρξαν αληθινά πρότυπα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, με τον Αντζελο Τσακόπουλο να είναι η προφανής επιλογή. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδης είπε ότι η ηγεσία δεν έχει να κάνει μόνο με το να δρας, αλλά και με το να εμπνέεις τους άλλους, όπως ο Αντζελο Τσακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή