Δέκα χρόνια Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, μια επετειακή έκθεση με έργα-σταθμούς

Δέκα χρόνια Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, μια επετειακή έκθεση με έργα-σταθμούς

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρόλος και η σημασία των ιδιωτικών χώρων τέχνης αναδεικνύονται από τη σταθερή παρουσία όσων επιμένουν και συνεχίζουν με σεβασμό και ευθύνη.

Στη Νέα Ιωνία, η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου έχει ήδη τη δική της ιστορία με προσφορά που έχει εκτιμηθεί από τους φιλότεχνους. Φέτος, συμπληρώνει 10 χρόνια πορείας και η επέτειος γίνεται η αφορμή για μια έκθεση που τιμά όσα προηγήθηκαν και υπόσχεται όσα θα ακολουθήσουν.

Ο συλλέκτης και εμψυχωτής καλλιτεχνών Γιώργος Βογιατζόγλου έχει μια χαρισματική προσωπικότητα και διατηρεί την Πινακοθήκη ως ένα μικρό, εναλλακτικό, ευέλικτο μουσείο και ένα χώρο όπου εκλεκτοί ζωγράφοι δείχνουν τη δουλειά τους, συχνά σε γόνιμους διαλόγους και ευεργετικές συνομιλίες. Ο ίδιος ο χώρος, μεγάλος, μοντέρνος, προϋποθέτει για ωραία στησίματα εκθέσεων. Και η ιστορία του είναι στρωμένη με σημαντικές εκθέσεις. Συνδέεται με πολλούς και καλούς σύγχρονους καλλιτέχνες αλλά και με εικαστικούς που ανήκουν πλέον στην εικαστική ιστορία της χώρας.

Δέκα χρόνια Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, μια επετειακή έκθεση με έργα-σταθμούς-1
Εργο του Εμμανουήλ Μπιτσάκη. [ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ]

Η επετειακή έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (18.00-22.00) και η ιδέα είναι να παρουσιαστούν «αγαπημένα έργα» του συλλέκτη «που έχει ανά τα χρόνια συλλέξει». Επιλέγει 10 εικαστικούς, αριθμός συμβολικός για την επέτειο αλλά και με βαθμό ιδιαίτερης δυσκολίας ως προς την επιλογή. Θα δούμε έργα των Κωνσταντίνου Παρθένη, Θανάση Απάρτη, Χρήστου Καπράλου, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού, Κλεοπάτρας Δίγκα, Ελένης Μωραΐτη, Τάσου Μαντζαβίνου, Εμμανουήλ Μπιτσάκη και Αλέκου Κυραρίνη. Την επιμέλεια συνυπογράφουν ο συλλέκτης Γιώργος Βογιατζόγλου και ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος.

Δέκα χρόνια Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, μια επετειακή έκθεση με έργα-σταθμούς-2
Λεπτομέρεια από έργο του Τάσου Μαντζαβίνου. [ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ]

«Οι επιλογές με έργα δέκα μόνον καλλιτεχνών δεν μιλάνε μόνο για ιδιαίτερες αγάπες ή εκλεκτικές συγγένειες αλλά ουσιαστικά κατασκευάζουν ένα αφήγημα για μερικά από τα κεντρικά ερωτήματα που απασχολούν τον συλλέκτη», επισημαίνει ο συνεπιμελητής της έκθεσης, Θανάσης Μουτσόπουλος. «Ασφαλώς αφουγκραζόμαστε αιτήματα περί εντοπιότητας εδώ, με έναν τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει τόσο ξεκάθαρος. Η γενεαλογία η οποία μοιάζει αδύνατον να βγάλουμε από τη συζήτηση είναι ασφαλώς η λεγόμενη Γενιά του ’30 και τα αιτήματά της. Ο Γιώργος Βογιατζόγλου όχι μόνον παρουσιάζει εδώ δύο από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της αλλά απλώνει ένα νήμα που θα ενώσει το ’30 με το ’60 και από εκεί το ’80 έως τον αιώνα που μόλις διανύουμε…».

Δέκα χρόνια Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, μια επετειακή έκθεση με έργα-σταθμούς-3
Εργο του Αλέκου Φασιανού. [ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ]

Για τη σύγχρονη εικαστική σκηνή, η λειτουργία μιας τέτοιας Πινακοθήκης στη Νέα Ιωνία συνιστά ουσιαστική πρόταση πολιτιστικής ανάπτυξης. Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου βρίσκεται επί της Ελευθερίου Βενιζέλου 63. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή