Ξανάρχισαν οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ξανάρχισαν οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα: η Τράπεζα της Ελλάδος να αποκτήσει εξωστρέφεια προβάλλοντας παράλληλα και το πολιτιστικό της προφίλ πέραν του –δεδομένου– οικονομικού έργου το οποίο υπαγορεύεται από την αποστολή της. Εκθέσεις, εκδόσεις, αρχειακές μελέτες, ανάδειξη συλλογή έργων τέχνης ήταν άλλωστε μέσα στα πεπραγμένα της με αιχμή το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ υπό τον δραστήριο Παναγιώτη Παναγάκη. Σε όλα αυτά προσετέθη πριν από πέντε χρόνια ο θεσμός «Καταθέσεις Πολιτισμού» με διακεκριμένους ομιλητές προσκεκλημένους στο ιστορικό της κτίριο στην καρδιά της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις αυτές –όπως λ.χ. με τη Μαρία Ευθυμίου– ήταν τόσο επιτυχημένες που σχηματίστηκαν κυριολεκτικά ουρές. Η έλευση του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα και υπήρξε μια προσωρινή παύση.

Ξανάρχισαν οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος-1
Ο Χρήστος Ζερεφός με τη Βίκυ Φλέσσα στις 22 Φεβρουαρίου.

Tο κλίμα γράφει ιστορία

Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, ξεκίνησε ο φετινός πέμπτος κύκλος, που καλύπτει τρεις τομείς: περιβάλλον, ιστορία και αρχαιολογία. Η πρώτη από τις τρεις συζητήσεις ήδη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του γενικού γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Χρήστου Ζερεφού και της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα με θέμα «Πώς το κλίμα γράφει ιστορία;». Με ζωντάνια και παραστατικότητα λόγου, ο καθηγητής ανέφερε πολλά παραδείγματα για να τεκμηριώσει ότι η κλιματική αλλαγή επηρέασε τον ρουν της ιστορίας, αλλά και την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημερινές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή.

Ξανάρχισαν οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος-2
Ο Πέτρος Θέμελης, ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης.

Δύο ήταν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το πρώτο ήταν ότι στο τέλος των μυκηναϊκών χρόνων η λειψυδρία προκάλεσε κρίση της ελαιοπαραγωγής (που ισοδυναμούσε, σε σημερινούς όρους, με κρίση πετρελαίου) και οδήγησε στην πτώση των Μυκηνών. Το δεύτερο αφορούσε τη νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία οφειλόταν εν πολλοίς, σύμφωνα με μελέτη του ίδιου του κ. Ζερεφού, στην καλή γνώση που είχαν οι Ελληνες του τοπικού κλίματος και του ιδιαίτερου συστήματος των ανέμων της περιοχής, έτσι ώστε να φέρουν τον περσικό στόλο σε δυσχερή θέση και να τον εμβολίσουν.

Ξανάρχισαν οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος-3
Ο Στάθης Καλύβας θα συνομιλήσει με τον Παύλο Τσίμα.

Ο ομιλητής, που είναι και εθνικός μας εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε την ανάγκη να εκμεταλλευτεί η χώρα μας πιο αποτελεσματικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήλιο και άνεμο) και τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να γίνουμε όλοι «τσιγκούνηδες» στην κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων για να προλάβουμε τα χειρότερα.Η επόμενη από τις Καταθέσεις Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 με τη συζήτηση που θα έχει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας, με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα με θέμα «Πολιτική βία και ερμηνείες της ιστορίας». Και ο φετινός κύκλος θα κλείσει την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 με τον ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη, ο οποίος θα συζητήσει με τη δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου για την αγαπημένη του Αρχαία Μεσσήνη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή