Ο Αλέκος Φασιανός «επιστρέφει» στην Ιταλία έπειτα από 47 χρόνια

Ο Αλέκος Φασιανός «επιστρέφει» στην Ιταλία έπειτα από 47 χρόνια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέκος Φασιανός (1935-2022) ήταν o Ελληνας που άπλωσε τα ζωγραφικά του φτερά σε όλη την οικουμένη. Από νωρίς στην πορεία του έχαιρε αναγνώρισης πρώτα στη Γαλλία και γενικά στην Ευρώπη, αργότερα στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο. Είναι λοιπόν συγκινητικό ότι ένα έτος μετά τον θάνατό του η μιλανέζικη γκαλερί Tommaso Calabro σε συνεργασία με το Alekos Fassianos Estate παρουσιάζουν μια μονογραφική έκθεση αφιερωμένη στον καλλιτέχνη. Αποτελεί ένα ωραίο προοίμιο για το άνοιγμα του μουσείου που φέρει το όνομα του ζωγράφου στην Αθήνα, σ’ ένα κτίριο του μοντερνισμού, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο και τον καλλιτέχνη στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Αλέκος Φασιανός «επιστρέφει» στην Ιταλία έπειτα από 47 χρόνια-1
Οι Ιταλοί είδαν έργα του το 1976 στο Μιλάνο.

Η έκθεση «Fassianos» είναι η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ιταλία έπειτα από 47 χρόνια. Είχε πρωτοπαρουσιάσει τη δουλειά του στη γειτονική χώρα –χάρις στον Αλέξανδρο Ιόλα– στην γκαλερί Paolo Barozzi στο Μιλάνο το 1976. Με το αφιέρωμα αυτό η αίθουσα τέχνης Tomasso Calabro ιχνηλατεί το αποτύπωμα που άφησε ο σπουδαίος έμπορος τέχνης καθώς ανακάλυψε και βοήθησε στην ανάδειξη πολλών καλλιτεχνών. Η έκθεση στο Μιλάνο παρουσιάζει ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί και σκηνικά για το θεατρικό έργο «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή που έκανε ο Φασιανός, τις εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών του Λουίς Αραγκόν καθώς και μία συλλογή από design έπιπλα και αντικείμενα που δημιούργησε ο καλλιτέχνης. Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα σε μια οικογένεια με πατέρα μουσικό και μητέρα που δίδασκε αρχαία ελληνικά. Ανέπτυξε ένα ολόδικό του ιδίωμα που συνδέει τη μυθολογία, το θρησκευτικό και το καθημερινό στοιχείο. Αν και το έργο του ενσωματώνει αναφορές στον ελληνικό πολιτισμό, η τέχνη του αναδεικνύεται ως οικουμενική και διαχρονική. Το χρώμα και ο άνθρωπος είναι οι πρωταγωνιστές: έντονα μπλε και κόκκινα, ώχρες και βαθύ πράσινο, ασημένιο και βυζαντινό χρυσό κατακλύζουν τους πίνακές του και δημιουργούν σώματα και πρόσωπα, φτερωτούς θεούς, πουλιά και δράκους.

Ο Αλέκος Φασιανός «επιστρέφει» στην Ιταλία έπειτα από 47 χρόνια-2
Παρουσιάζονται έργα του στην γκαλερί Tommaso Calabro.

Οι φασιανικές φιγούρες, ανδρόγυνες και ιερατικές, εμπνέονται από τις παιδικές του αναμνήσεις και κατοικούν σε μια φανταστική διάσταση όπου αρχαίοι ήρωες, βυζαντινοί καβαλάρηδες και ερωτευμένοι στο μπαλκόνι γίνονται ένα. Φοράνε καρό παντελόνια, μαργαριταρένια κολιέ, περίτεχνα φτερά πουλιών. Ο Αλέκος Φασιανός ήταν πολυσχιδής και πειραματίστηκε με κάθε υλικό που βρέθηκε μπροστά του ακόμα και το πιο ταπεινό. Από το χαρτί και το μπρούτζο έως το ξύλο, τον πηλό́ και το μάρμαρο. Και από τους πίνακες και τα γλυπτά έως τα χρηστικά αντικείμενα και τα έπιπλα. Οσο για τα εγκαίνια του μουσείου του, η θυγατέρα του Βικτωρία μας είπε να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή