Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα φέτος

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα φέτος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βαρύτατο εθνικό πένθος που σκέπασε όλη την Ελλάδα άφησε και το αποτύπωμά του στην εορτασμό μιας εκ των σημαντικότερων ημερών για την Εκκλησία, της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει θεσμικά μετά το πέρας της δοξολογίας προς τους Συνοδικούς αρχιερείς. Η πρώτη πολίτης της χώρας έδωσε το «παρών» στη Μητρόπολη έχοντας πλάι της τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και βέβαια την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα φέτος-1
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Συγκλονισμένος από την τραγωδία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τέλεσε μετά τη δοξολογία ιερό μνημόσυνο για τους νεκρούς. «Φέτος, η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα. Ζούμε μια σκληρή εθνική συμφορά», είπε. «Και δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσουν τον ανθρώπινο πόνο. Οι μόνοι που μπορούν να μιλήσουν γι᾽ αυτό, είναι όσοι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Αλλά εκείνοι είναι απαρηγόρητοι, γιατί βιώνουν την απώλεια των αγαπημένων τους. Και μέσα στην ανείπωτη απελπισία τους, ίσως πουν, όπως ο Χριστός: “Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί μας εγκατέλειψες”; Τη Μεγάλη Παρασκευή, φέτος, τη ζούμε νωρίτερα. Και όλοι μας (σαν την Παναγία που ως μάνα θρήνησε τον Χριστό) θρηνούμε γι’ αυτά τα παιδιά μας», υπογράμμισε συγκινημένος.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα φέτος-2
Ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί στο μνημόσυνο για τα θύματα.

Προσέθεσε: «Ο θάνατος πάντα είναι αφύσικος, αποτρόπαιος, απεχθής. Πόσο μάλλον, όταν χάνονται νέοι άνθρωποι, που είναι περισσότερο ταυτισμένοι με τη ζωή. Τότε χάνουμε κι εμείς την ελπίδα μας. Γιατί φαίνεται να κόβεται η συνέχεια της ζωής. Και να νικά ο θάνατος. Αλλά αυτό είναι ακόμη πιο αποτρόπαιο. Γιατί, αν βυθιστούμε στην απελπισία, θα καταντήσουμε ζωντανοί-νεκροί. Δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο. Γονατίζω αδύναμος μπροστά σας, στο βάρος αυτού του πρώιμου αποχωρισμού. Και όπως εσείς νανουρίζατε τα παιδιά σας με στοργή, έτσι χαμηλόφωνα, στοργικά, σας λέω: Ο μόνος τρόπος να τα αγκαλιάσετε και πάλι, είναι να πιστέψετε ότι τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει ο θάνατος. Τον έχει η Ανάσταση. Ετσι μένει η μνήμη των αγαπημένων μας ζωντανή και αναστημένη, αληθινά “αιώνια”».

Στην Κωνσταντινούπολη έγινε επίσης δέηση για τα θύματα των σεισμών αλλά και του δυστυχήματος στα Τέμπη, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Η Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό Αγ. Γεωργίου, όπου συλλειτούργησαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιος. Ηταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά την πρόσφατη εκλογή του.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή