«Ποτέ Ξανά»: 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Αουσβιτς

«Ποτέ Ξανά»: 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Αουσβιτς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 11 Ιουλίου 1942, οι ναζιστικές αρχές της Θεσσαλονίκης κάλεσαν όλους τους άρρενες εβραϊκού θρησκεύματος μεταξύ 18-45 ετών στην πλατεία Ελευθερίας, με το πρόσχημα της απογραφής τους. Οι 9.000 συγκεντρωμένοι υπέστησαν δημόσιο εξευτελισμό που πέρασε στη συλλογική μνήμη ως «Μαύρο Σάββατο». Αλίμονον, οι ασχήμιες αυτές ήταν μόνον η απαρχή για το τι θα ακολουθούσε. Στις 15 Μαρτίου του 1943, αναχωρούσε το πρώτο τρένο από τη συμπρωτεύουσα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο συστηματικός εκτοπισμός των Ελλήνων Εβραίων κορυφώθηκε το επόμενο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα τόσο η ακμαία κοινότητα της Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα όσο και άλλες κοινότητες ανά τη χώρα που υπήρχαν από την αρχαιότητα κυριολεκτικά να σβηστούν από τον χάρτη. Μέγιστο χρέος μας σήμερα είναι όχι μόνον η διάσωση της μνήμης αλλά και η διασφάλιση συλλογικά και ατομικά πως αυτή η πανανθρώπινη τραγωδία δεν πρόκειται να επαναληφθεί.Το «Ποτέ Ξανά» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα στη μεγάλη πορεία που διοργανώθηκε προχθές Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, σαν μια υπόσχεση προς τους ήρωες και μάρτυρες του Ολοκαυτώματος πως η χώρα που τους στερήθηκε δεν ξεχνά έπειτα από 80 χρόνια τι συνέβη. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική, οι άνθρωποι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια και στην κορυφή της πορείας ήταν οι πολιτειακές και πολιτικές αρχές της χώρας. Η πομπή ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

«Ποτέ Ξανά»: 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Αουσβιτς-1
Η Κ. Σακελλαροπούλου αφήνει ένα λουλούδι στις ράγες του θανάτου. [Θοδωρής Μανωλόπουλος]

Μετά την τελετή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε εδώ, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, την οποία ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει με αισθήματα βαθιάς συντριβής, για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη ενός από τα πλέον επαίσχυντα και οδυνηρά συμβάντα του 20ού αιώνα. Πορευθήκαμε σιωπηλοί ώς τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχώρησε η πρώτη αμαξοστοιχία για το στρατόπεδο εξόντωσης Αουσβιτς-Μπιρκενάου. Ηταν μόνο μία από τις πολλές αμαξοστοιχίες που μετέφεραν σταδιακά και κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα σε βαγόνια μεταφοράς ζώων, περίπου 46.000 Εβραίους συμπολίτες μας στα ναζιστικά στρατόπεδα της φρίκης. Από αυτούς, στην αγαπημένη “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”, όπου οι Σεφαραδίτες πρόγονοί τους βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο τον 15ο αιώνα, επέστρεψαν λιγότεροι από 2.000. Εκδηλώσεις μνήμης όπως η σημερινή είναι απαραίτητες ώστε να προβάλλονται, έστω με καθυστέρηση, τα πραγματικά γεγονότα της σύλληψης, του εκτοπισμού και τελικά της εξόντωσης των Εβραίων αδελφών μας. Γεγονότα αποτρόπαια που σφράγισαν τη ζωή της πόλης και άλλαξαν βίαια την πλούσια πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη έχει αναγνωρίσει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και έχει ρητά καταδικάσει τα σφάλματα του παρελθόντος, σε μια προσπάθεια να επουλώσει το ιστορικό τραύμα».

«Ποτέ Ξανά»: 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Αουσβιτς-2
Μαζική η συμμετοχή του κόσμου στην πομπή [Θοδωρής Μανωλόπουλος]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή