Ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος «εξάγει» την ελληνική τέχνη χάρη στην Google Arts

Ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος «εξάγει» την ελληνική τέχνη χάρη στην Google Arts

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ο καταξιωμένος νομικός Σωτήρης Φέλιος ξεκίνησε να συλλέγει έργα στη δεκαετία του 1980, δεν μπορούσε να περάσει από το μυαλό του ότι 40 χρόνια αργότερα θα είχε σχηματίσει την καλύτερη ιδιωτική συλλογή ζώντων Ελλήνων καλλιτεχνών. Το κίνητρό του ήταν άλλωστε να συμβιώνει με την τέχνη είτε στο σπίτι του είτε στο γραφείο του, να δίνει στα δημιουργήματα την ευκαιρία να τα χαίρονται πολλά βλέμματα. Σταδιακά έφτιαξε ένα corpus από 1.500 αποκτήματα (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτικά, φωτογραφία) που δείχνουν τις ανησυχίες, τους πειραματισμούς, τις ωσμώσεις στην εγχώρια εικαστική σκηνή. Δείχνουν και κάτι περισσότερο: τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν οι συμπατριώτες μας ζωγράφοι να διακριθούν στη διεθνή κονίστρα, μια μάχη εξόχως δύσκολη, καθώς η Ελλάδα στερείται πολιτιστικής πολιτικής για την εξωστρέφεια. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συστηματικά «εξάγουν» την καλλιτεχνική παραγωγή τους χάρη στα μουσεία και στη δικτύωσή τους, εμείς αποθέτουμε τις ελπίδες μας σε μεμονωμένες προσπάθειες.

Ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος «εξάγει» την ελληνική τέχνη χάρη στην Google Arts-1
Ο Σωτήρης Φέλιος φωτογραφημένος από τον Βαγγέλη Ζαβό.

Ο νομικός, που έχει σχηματίσει φιλίες με πολλούς από τους καλλιτέχνες, δίνει έναν ευγενή αγώνα για να προβάλλει το έργο τους είτε με εκθέσεις στον χώρο του ιδρύματός του «Η άλλη Αρκαδία», είτε με εκθέσεις στο εξωτερικό, είτε (πρόσφατα) με τα ψηφιακά εργαλεία που του δίνει η Google. Από τον Μάρτιο του 2021 «Η άλλη Αρκαδία» συνεργάζεται με το Google Arts & Culture αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της συλλογής μέσα από παρουσιάσεις στο παγκόσμιο κοινό της ψηφιακής πλατφόρμας. Πριν από λίγες ημέρες, την Πέμπτη 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, εγκαινιάστηκε η εικονική έκθεση «Το δέρμα των ονείρων: Εργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου». Ο τίτλος προέρχεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρεϊμόν Κενό. Χωρισμένο σε έξι διακριτά κεφάλαια, το αφιέρωμα εστιάζει σε μια «περιοχή» όπου οι καλλιτέχνες ανέκαθεν έβρισκαν έμπνευση και καταφύγιο. Την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβαν η Δώρα Βασιλάκου και η Δάφνη Πολίτη. Προσπάθησαν μέσα από 45 ζωγραφικά έργα της συλλογής από 34 Ελληνες καλλιτέχνες να χαρτογραφήσουν ένα βαθύ και οικουμενικό κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας: τα όνειρα, τη χώρα του υποσυνειδήτου. Το «παρών» δίνουν διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών που έχουν προσεγγίσει το θέμα από εντελώς άλλη σκοπιά. Από τα ονειρικά τοπία της Μαρίας Φιλοπούλου στους καταρράκτες της Σαμοθράκης στα γυναικεία γυμνά του Ρόρρη, στις σουρεαλιστικές αναπαραστάσεις του Μπιτσάκη, στα ζωγραφικά έργα του δικού μας Δημήτρη Χαντζόπουλου και στα ερωτικά του Μόραλη, το δέρμα των ονείρων μεταλλάσσεται, γίνεται μια εύπλαστη πρώτη ύλη για τον χρωστήρα. Η ψηφιακή έκθεση προσφέρει περιήγηση υψηλότατης πιστότητας χάρη στη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης. Η συλλογή του Σωτήρη Φέλιου εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Google Arts, που «εκθέτει» έργα τέχνης από πολλά διάσημα μουσεία. Ανάμεσά τους το Smithsonian American Art Museum, το Μουσείο Τέχνης της Κεντρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Πεκίνο, το Carnegie Hall, το Fondazione Fiera στο Μιλάνο, το Εθνικό Μουσείο της Ιστορίας της Ουκρανίας, το Palazzo Monti κ.ά.

Ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος «εξάγει» την ελληνική τέχνη χάρη στην Google Arts-2
Ζωγραφικό έργο με πρωταγωνίστρια μια πατάτα, του δικού μας σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή