Διπλά εγκαίνια για την αίθουσα τέχνης Citronne στον Πόρο

Διπλά εγκαίνια για την αίθουσα τέχνης Citronne στον Πόρο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία µας αρχίζει από μια λεμονιά σε μια προστατευμένη αυλή σε ένα παλιό σπίτι του Πόρου, που μετατράπηκε σε αίθουσα τέχνης το 2006. Το μεθυστικό της άρωμα, ολόιδιο με αυτό που αναδίδει το Λεμονοδάσος του νησιού, έδωσε και το όνομα στη νέα τότε αίθουσα τέχνης: Citronne. Εκτοτε, η νοητή αυτή λεπτή αύρα περιβάλλει όλες τις δράσεις που διοργανώνονται στο οίκημα πλάι στη θάλασσα, αλλά και στο παράρτημα των Αθηνών, ένα κομψό διαμέρισμα στο Κολωνάκι που άνοιξε τις πόρτες του το 2018. Ηταν άλλωστε και ο στόχος της ιστορικού τέχνης Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη, να δημιουργηθεί μια εστία για την καλλιτεχνική δημιουργία σαν φιλόξενος «κήπος» που φέρνει κοντά τους εικαστικούς, τους συλλέκτες, τους φιλότεχνους και τους επιμελητές. Φέτος το καλοκαίρι, η σκυτάλη των εκθέσεων πάει και πάλι στο νησί, όπου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μια σπουδαία συνέργεια με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων με διπλά εγκαίνια τόσο στην έδρα της Citronne όσο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, όπου για το 2023 ο Τήνιος Αλέκος Κυραρίνης έχει αναλάβει να φτιάξει έργα που να συνδιαλέγονται με τα αρχαία σπαράγματα.

Διπλά εγκαίνια για την αίθουσα τέχνης Citronne στον Πόρο-1
Από αριστερά: Νίκος Ποδιάς, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους, Τατιάνα Σπινάρη, Εφη Σπύρου. [PANOULIS]

 

Ο Κυραρίνης (1976), από οικογένεια μαρμαρογλυπτών, είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες και τρυφερούς δημιουργούς αυτής της γενιάς. Εχει μελετήσει βιωματικά το μάρμαρο όπως και τη βυζαντινή τέχνη, έχοντας έντονο το θρησκευτικό στοιχείο στη δουλειά του. Στα 15 έργα που παρουσιάζει με τον τίτλο «Επί τύμβω», αναφέρεται λυρικά στη σχέση ανάμεσα σε ζώντες και νεκρούς, στην ανάγκη της αιωνίας μνήμης η οποία κρατάει παρόντες τους κεκοιμημένους. Οι φιγούρες που σχεδιάζει λειτουργούν από κοινού με τις παραστάσεις των αγγείων και τις επιτύμβιες στήλες του μουσείου. Ταυτόχρονα, όμως, παραπέμπουν και στη χριστιανική πίστη και εικονογραφία με φύλακες αγγέλους, απεικονίσεις του καλού και του κακού. Είναι μια επανάληψη παλαιών μοτίβων που αναβιώνουν διαφορετικά από το χέρι ενός καλλιτέχνη του 21ου αιώνα που αγαπά την παράδοση αλλά εισάγει και δικά του αφηγήματα. Η αναπαραγωγή, πάντως, είναι ο κεντρικός άξονας και στη φετινή έκθεση στην έδρα της Citronne με τίτλο «Επαναλήψεις».

Διπλά εγκαίνια για την αίθουσα τέχνης Citronne στον Πόρο-2
Κατερίνα και Αϊνόλα Τερζοπούλου στα εγκαίνια. [PANOULIS]

 

Συμμετέχουν έντεκα εικαστικοί (Νίκος Αλεξίου, Μπέπε Κατουρέλι, Αλέκος Κυραρίνης, Χριστίνα Μήτρεντσε, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Μαρία Οικονομοπούλου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νίκος Ποδιάς, Εφη Σπύρου, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους) που διερευνούν ο καθένας από το δικό του μετερίζι αυτό το θέμα. Ο καθένας με τη δική του ταυτότητα, τη δική του μεθοδολογία, το δικό του οπτικό λεξικό, με ποικιλόμορφα μέσα και υλικά. Συχνά, κοινό χαρακτηριστικό στη διαδικασία και στην τεχνική των καλλιτεχνών της έκθεσης είναι η αναφορά στη χειρωνακτική εργασία.

Διπλά εγκαίνια για την αίθουσα τέχνης Citronne στον Πόρο-3
Ο Αντώνης Κυριαζάνος και η Φλώρα Καμχή. [PANOULIS]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή