Τι θα συνέβαινε άραγε μια ημέρα αν χάναμε από τον πλανήτη τις μέλισσες; Θα σταματούσε να φθάνει στο τραπέζι μας το 80% των τροφίμων μας. Και όμως, ο ρόλος των μελισσών είναι μάλλον άγνωστος στους περισσότερους σύγχρονους ανθρώπους. Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ, με έδρα την Καβάλα και επικεφαλής την Αννα Μισσιριάν, έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία «ΜΙ.ΕL» με συνέργειες για τη σωτηρία των πιο πολύτιμων πλασμάτων για την ανθρωπότητα. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και η «Κ». Τον Ιανουάριο οι τρεις γελοιογράφοι μας, Ανδρέας Πετρουλάκης, Δημήτρης Χαντζόπουλος και Ηλίας Mακρής, είχαν παρουσιάσει έκθεση με σκίτσα τους στην Οικία Μοχάμετ Αλι στην Καβάλα. Ολα τα έσοδα από τις πωλήσεις διατέθηκαν υπέρ των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΟΗΑ για τη σωτηρία των μελισσών.
Ο πληθυσμός αυτών των σπουδαίων μικροσκοπικών πλασμάτων φθίνει συνεχώς λόγω της εξάπλωσης των πόλεων και της ευρύτατης χρήσης των φυτοφαρμάκων. Σε αυτές τις απειλές ας προστεθεί και η κλιματική αλλαγή, που με τις φωτιές και τις πλημμύρες καταστρέφει τη χλωρίδα αλλά και την πανίδα. Προσφάτως η Ελλάδα έχασε τεράστιο τμήμα της μελισσοκομικής παραγωγής της στην Εύβοια, στη Ρόδο, στον Εβρο, στη Μαγνησία και ευρύτερα στη Θεσσαλία. Το 75% των μελισσών ωστόσο είναι μοναχικό, δεν διαβιούν σε μελίσσια. Χρειάζονται τη δική μας προστασία και βοήθεια για να επιζήσουν. Με ποιον τρόπο; Καθαρό νερό στα μπαλκόνια μας και στους κήπους μας, ανακατεμένο με λίγο μέλι για να μπορούν να τραφούν.
Το περασμένο Σάββατο στους κήπους της Οικίας Μοχάμετ Αλι εγκαινιάστηκε ένα είδος αστικού καταφυγίου για τη μέλισσα. Στόχος είναι να εκπαιδευτούμε για να αντιστρέψουμε την απίσχνανση του πληθυσμού τους με καθημερινές απλές πράξεις. Παράλληλα, το Ερευνητικό Κέντρο σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα παρουσιάσουν έναν ειδικά κατασκευασμένο πλίνθο που θα μπορεί να αποτελέσει ιδανική φωλιά για τις μοναχικές μέλισσες. Ενα μικρό δείγμα των κατασκευών αυτών είχε στηθεί μπροστά στο πάνελ στο οποίο συμμετείχαν δύο μελισσοκόμοι της ευρύτερης περιοχής, o Ανδρέας Μπάρτζος και o Γιώργος Καραφυλλίδης. Ο τελευταίος μάλιστα έγινε ευρύτερα γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον θρήνο για τα 220 μελίσσια που έχασε στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Ακόμη και αν αντικαταστήσουμε τις κυψέλες που χάθηκαν, οι μέλισσες δεν θα μπορούν εύκολα πια να βρουν τροφή στα καμένα».
Πλάι του ήταν η δρ Αννα Θυσιάδου, επιστημονική συνεργάτις του ΜΟΗΑ, που αναφέρθηκε στις επόμενες δράσεις. Η Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη της Mantility, που αναδεικνύει τη δουλειά Ελλήνων καλλιτεχνών μέσα από 100% μεταξωτά μαντίλια, θα συνεργαστεί με τον Καβαλιώτη κεραμίστα Κώστα Καρακίτσο ώστε από κοινού να δημιουργηθεί ένα προϊόν για την ενίσχυση του «MI.EL». Το νεότερο μέλος της παρέας ήταν ο υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ Γιώργος Τζούμας, ο οποίος μας εξήγησε ότι η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να εντοπίζουμε και να σβήνουμε πυρκαγιές, αλλά να ζήσουμε αρμονικότερα με τη φύση. Κάθε φορά λοιπόν που θα βλέπουμε μπροστά μας μια μέλισσα, ας μη σκεπτόμαστε πώς θα τη σκοτώσουμε αλλά πώς θα την ταΐσουμε!