Είναι λαοφιλέστατος και με συγκινητική ιστορία. Ο Οσιος Ιωάννης ο Ρώσσος γεννήθηκε στη Μικρή Ρωσία –βλέπε Ουκρανία–, αιχμαλωτίστηκε κατά τους ρωσοτουρκικούς πολέμους και βρέθηκε σκλάβος ενός Οθωμανού ιππάρχου στη Μικρά Ασία, πεθαίνοντας νέος το 1740. Το άγνωστο στον περισσότερο κόσμο είναι ότι τα λείψανά του ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών 100 χρόνια πριν, όταν οι πρόσφυγες από το χωριό Προκόπι της Καππαδοκίας τα πήραν μαζί τους ως το πιο ιερό κειμήλιό τους. Η μεταφορά έγινε με πλοίο στο οποίο επέβαιναν 800 πρόσφυγες, σταμάτησε στη Ρόδο και τελικά έφτασε στην Εύβοια, όπου και δημιουργήθηκε το χωριό Νέο Προκόπι.
Σε αυτήν την ιδιαίτερη μορφή της ορθοδοξίας είναι αφιερωμένη μια μοναδική συναυλία βυζαντινής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., στον «Παρνασσό» της πλατείας Καρύτση. Τίτλος της «Ηστραψεν ως Ηλιος» με τον βυζαντινό χορό «Εν Ψαλμοίς» υπό τη χοραρχία του Παναγή Μιχαλιτσιάνου.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Γρηγόρης Αναστασίου, πρωτοψάλτης και διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα αναφερθεί τόσο στον βίο του οσίου όσο και στο μουσικό σκέλος της εκδήλωσης. Πρόκειται για τους ύμνους από την ακολουθία του, που πρόσφατα κυκλοφόρησαν και σε cd.
«Στόχος μας», λέει ο κ. Μιχαλιτσιάνος στη στήλη, «είναι να βοηθήσουμε στη διάσωση και στη διάδοση της βυζαντινής μουσικής, που έχει υπερχιλιετή ιστορία και πυκνώνει την πορεία του ελληνισμού. Δεν είναι ένα μουσειακό είδος, αλλά μια ζώσα παράδοση που μετράει αιώνες. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι συμπατριώτες μας δεν γνωρίζουν, λ.χ., ότι οι φθόγγοι της μουσικής αυτής έχουν πάρει τα ονόματά τους από τα πρώτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου».
Προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στο επάγγελμα αλλά και μουσικοδάσκαλος στο Ωδείο Αθηνών, έχει καταφέρει να συγκεράσει μέσα του ιδιότητες που θα βρίσκαμε αντιθετικές: «Δεν συμβαίνει καθόλου κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει αντίθεση», μας διαβεβαιώνει, «μιας και η μουσική έχει ως βάση και τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία, είναι ένα είδος κώδικα, που θέλει υπομονή, μαθητεία, αποκρυπτογράφηση, για να μπορέσει κανείς να την κατακτήσει», επιμένει.
Οσο για το μουσικό σύνολο που θα εμφανιστεί στη συναυλία της Δευτέρας, το «Εν Ψαλμοίς», είναι ένας εκ των δύο ιδρυτών μαζί με τον Σωτήρη Γεντή: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μια παρέα φίλων. Είμαστε περίπου 15 άτομα και μέσα σε αυτά κάποιοι μαθητές από το Ωδείο και πολλοί νέοι άνθρωποι που πιστεύουν στη δύναμη αυτής της μουσικής να διαπερνά την ψυχή και να αντέχει στον χρόνο». Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.