Το περασμένο Σάββατο οι καρέκλες είχαν στηθεί από νωρίς στο γκαζόν του «Μαρμάρινου Σπιτιού». Ετσι λένε οι Δραμινοί το αποκατεστημένο πια αρχοντικό Αναστασιάδη, που έλαμπε σαν νεόδμητο έπειτα από δεκαετίες φθοράς.
Στον κήπο του θα γινόταν η απονομή των ετήσιων βραβείων της «Κύκλωψ», της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ίδρυσε ο συμπατριώτης τους Αρης Θεοδωρίδης, ο οποίος έως σήμερα έχει ευεργετήσει τη γενέτειρά του σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Πιο περίβλεπτη ήταν η διάσωση του κτιριακού συμπλέγματος της Καπναποθήκης και του Αρχοντικού, όπου θα γίνει Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών, προικισμένο με τη συλλογή του ιδίου του ναυπηγού. Πλην όμως έχει αγοράσει άλλα οικοδομήματα μέσα στη Δράμα, ενώ έχει στηρίξει τον αθλητισμό, τη βιοποικιλότητα και την κοινωνία της πόλης και του νομού. Κάθε Σεπτέμβρη η «Κύκλωψ» βραβεύει τους νικητές του ετήσιου φωτογραφικού διαγωνισμού της, αλλά αναδεικνύει και την προσφορά Δραμινών επιστημόνων, γεωργών, κτηνοτρόφων καθώς και πνευματικών ανθρώπων.
Φέτος όμως ο κόσμος είχε αρχίσει να συρρέει από νωρίς και για έναν ακόμα λόγο. Ηταν η πρώτη χρονιά που θα έπαιρναν μια γεύση από τα εκθέματα του καινούργιου μουσείου, ήτοι φωτογραφικές μηχανές από την απαρχή της φωτογραφικής τέχνης μέχρι και την εμφάνιση της ψηφιακής κάμερας. Στις ωραιότατες βιτρίνες που στήνουν αυτήν την περίοδο ο Ηλίας Παπαγεωργίου και ο Παντελής Φελέρης, ακολουθεί κανείς βήμα βήμα την εξέλιξη της φωτογραφικής τέχνης με σπάνιες μηχανές. Παράλληλα υπάρχουν και συγκεκριμένες ενότητες με σπουδαίες φίρμες, όπως η Leica, η Hasselblad, η Rolleiflex. Κυριολεκτικά χάρμα οφθαλμών όχι μόνο για εκείνους που είναι γνώστες του φακού, αλλά και για εμάς τους αστοιχείωτους.
Στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης του Σαββάτου, ο ιστορικός ερευνητής Στράτος Κασμερίδης μίλησε για τους μύλους της Δράμας ως κινητήρια δύναμη οικονομικής δραστηριότητας και λαϊκού πολιτισμού των περιοχών της Αγίας Βαρβάρας, του Μυλοποτάμου, του Κεφαλαρίου, του Αγγίτη αλλά και πολλών ρεμάτων και παραποτάμων του Νέστου στην περιοχή της Δράμας. Ο λόγος ήταν ότι ο φετινός, 7ος διαγωνισμός είχε θέμα το νερό. Συμμετείχαν 85 φωτογράφοι και αξιολογήθηκαν από την επιτροπή 242 φωτογραφίες. Πρώτη νικήτρια ήταν η Τσαμπίκα Μπακίρη, δεύτερη η Μαργαρίτα Τσορβά και τρίτος ο Γιάννης Φωστίνης.
Η βραδιά συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων Κύκλωψ για το έτος 2024, τα οποία συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση, όπως άλλωστε και τα έπαθλα του διαγωνισμού. Το βραβείο «Δραμινός Αγρότης 2024» δόθηκε στον Θεόφιλο Κομνηνό, καλλιεργητή μανιταριών στα Κοκκινόγεια Δράμας. Ειδικό βραβείο Κύκλωψ απονεμήθηκε στον Κυριάκο Συφιλτζόγλου, ποιητή και λογοτέχνη.
Τιμητική βράβευση έλαβαν η Ναταλία Ιωαννίδη, εγγονή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά, για τη χρόνια προσπάθειά της να διαφυλάξει την οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά καθώς και μεγάλο μέρος του αρχείου του, και ο νέος διοικητής του Αγίου Ορους, επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής.