Οκτώ παραμυθάδες διηγούνται

Οκτώ παραμυθάδες διηγούνται

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συνδέει τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ με τον Ντίλαν Τόμας, και τον Παπαδιαμάντη με τον Ντοστογιέφσκι και τον Τουρνιέ; Η απάντηση είναι βεβαίως τα Χριστούγεννα, μια γιορτή φτιαγμένη για οικογένειες, ωραίες ιστορίες και μουσική.

Αυτά είναι τα βασικά συστατικά στις «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες στον Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ξεκινούν μεθαύριο. Εκεί, στο υψηλότερο σημείο του ΚΠΙΣΝ, όπου ο ουρανός μπαίνει πραγματικά μέσα στην αίθουσα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης στήνει τα θεατρικά του αναλόγια. Ως «κάτι λιγότερο από μια παράσταση και κάτι περισσότερο από μια απλή ανάγνωση» περιγράφει τη δουλειά που θα παρουσιάσει, σε συνεργασία με αγαπημένους καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου και της μουσικής. Εχοντας επιλέξει να ακουστούν κάποια πολύ ενδιαφέροντα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο σκηνοθέτης συνθέτει ένα ξεχωριστό θέαμα που συνδυάζει την απόλαυση της ζωντανής ανάγνωσης με τη μουσική. Και κάποιες φορές, όπως θα συμβεί στη βραδιά του Ντίλαν Τόμας, η λογοτεχνία συναντά το θέατρο, καθώς μια κούκλα-μαριονέτα θα «συνομιλήσει» με την ηθοποιό Ολια Λαζαρίδου με τη βοήθεια ενός έργου γραμμένου σε πρώτο πρόσωπο.

Οι «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες στον Φάρο» απευθύνονται σε όλη την οικογένεια: η ωραία αφήγηση μιας καλογραμμένης ιστορίας μπορεί να καθηλώσει εξίσου μικρούς και μεγάλους. Πολύ περισσότερο, όταν αυτό γίνεται με ταλέντο και αίσθημα σε έναν από τους ωραιότερους χώρους της πόλης. Τα θεατρικά αναλόγια ξεκινούν πάντοτε στις 6 το απόγευμα και διαρκούν περίπου μία ώρα.

Οκτώ παραμυθάδες διηγούνται-1

Ο Χάρης Φραγκούλης, η Ιωάννα Παππά, η Ολια Λαζαρίδου συμμετέχουν στα θεατρικά αναλόγια που σκηνοθετεί ο ηθοποιός Γιώργος Νανούρης.

• Αδελφοί Γκριμ: Παραμύθια (22/12 – 5/1)

Οι ηθοποιοί Iωάννα Παππά και Μιχάλης Σαράντης διαβάζουν τέσσερα παραμύθια των αδελφών Γκριμ («O xαρούμενος κορυδαλλός», «Η έξυπνη χωριατοπούλα», «Το παιδί της Παναγίας», «Οι τρεις νάνοι του δάσους»). Τους συνοδεύει στην άρπα η Λίλια Εσίποβα.

• Ντίλαν Τόμας: Τα Χριστούγεννα ενός παιδιού από την Ουαλλία (25/12 – 01/01)

Η Oλια Λαζαρίδου και ο Γιώργος Νανούρης αφηγούνται «Τα Χριστούγεννα ενός παιδιού από την Ουαλλία», μια αυτοβιογραφική ματιά στα Χριστούγεννα από τον Ντίλαν Τόμας, έναν από τους σημαντικότερους Αγγλους ποιητές.

• Ελληνες συγγραφείς: Ιστορίες για μικρούς και μεγάλους (26 – 27/12)

Η Χάρις Αλεξίου διαβάζει επιλεγμένα παραμύθια γραμμένα από σύγχρονους Ελληνες συγγραφείς συνοδεία πιάνου.

• Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Χριστουγεννιάτικα διηγήματα (28/12 – 3/1)

Ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης διαβάζει «Το χριστόψωμο», «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη» και «Φώτα ολόφωτα». Στα κρουστά τον συνοδεύει ο Μανούσος Κλαπάκης.

• Φ. Ντοστογιέφσκι, Μ. Τουρνιέ: Χριστουγεννιάτικες ιστορίες (2/1 – 4/1)

Οι Κόρα Καρβούνη και Χάρης Φραγκούλης αφηγούνται τα διηγήματα «Το ουράνιο χριστουγεννιάτικο δέντρο» του Φ. Ντοστογιέφσκι και «Ο γάιδαρος και το βόδι» του Μισέλ Τουρνιέ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org. Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα SNFCC.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή