Στρατής Φιλιππότης, ο εκδότης της οδού Σόλωνος

Στρατής Φιλιππότης, ο εκδότης της οδού Σόλωνος

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας «εργάτης» των βιβλίων και, χωρίς αμφιβολία, ένας εκδότης με ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία ήταν ο Στρατής Φιλιππότης (1933-2019), που έφυγε από τη ζωή. Μεγαλωμένος με τη μυρωδιά του χαρτιού και την αγάπη στην έρευνα, ο Στρατής Φιλιππότης άφησε ένα μεγάλο εκδοτικό έργο από τις εκδόσεις που φέρουν το όνομά του και από το παρακλάδι τους, τις εκδόσεις «Ερίννη». Με έμφαση στην Τήνο (τη γενέτειρά του) και στην Αθήνα (όπου ζούσε από 12 ετών), ο Στρατής Φιλιππότης εμπλούτισε τη βιβλιογραφία με δεκάδες τίτλους. Ο ετήσιος τόμος «Αθηναϊκό Ημερολόγιο» έγινε θεσμός όπως και η ενασχόλησή του με τους Τήνιους καλλιτέχνες εθνικού διαμετρήματος όπως με τον Γιαννούλη Χαλεπά και τον Δημήτριο Φιλιππότη, του οποίου ήταν απόγονος.

Οι εκδόσεις «Φιλιππότη», οι οποίες συνεχίζουν με τον Γιώργο και τον Ανδρέα Φιλιππότη, τους γιους του Στρατή, που εδώ και χρόνια συνεχίζουν το έργο του πατέρα, έγραψαν ιστορία καθώς έφεραν την προσωπική και τόσο ιδιαίτερη σφραγίδα του δημιουργού τους. Με σήμα τον «Ξυλοθραύστη» (έργο του Τήνιου Δ. Φιλιππότη), οι εκδόσεις Φιλιππότη έφεραν στο κοινό σημαντικές εργασίες, ανάμεσα στις οποίες και πολλά βιβλία του αθηναιογράφου Γιάννη Καιροφύλλα. Ο Στρατής Φιλιππότης ενηλικιώθηκε στην αγορά του βιβλίου. Εως το 1978 εργαζόταν στο παλιό βιβλιοπωλείο της «Εστίας» στην οδό Σταδίου και έκτοτε άρχισε να βγάζει τα δικά του βιβλία, με στέκι την οδό Σόλωνος 69 και τα τελευταία χρόνια την Ασκληπιού. Ο Στρατής Φιλιππότης θα λείψει πολύ. Ανήκε σε εκείνη τη γενιά των αυτοδίδακτων, «χειρώνακτων» και παθιασμένων εκδοτών που ταυτίστηκαν με την Αθήνα και την εκδοτική παραγωγή της των τελευταίων δεκαετιών. Προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην Τήνο όσο και στην Αθήνα, βαθαίνοντας τη σκέψη γύρω από το αποτύπωμά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή