Πέθανε ο πολυγραφότατος Σαράντος Ι. Καργάκος

Πέθανε ο πολυγραφότατος Σαράντος Ι. Καργάκος

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα, τρία χρόνια μετά την καθιέρωση του μονοτονικού, η πρώτη αισιοδοξία μου έχει μουδιάσει. Βέβαια, ως ειδικός καθηγητής του μαθήματος των εκθέσεων, γλίτωσα ομολογουμένως από πολύ μόχθο. Δεν κάνω τα μαθητικά γραπτά κατάστικτα, λόγω εσφαλμένων τονισμών ή εσφαλμένης τοποθέτησης πνευμάτων. (…) Παρ’ όλα αυτά, σήμερα δεν είμαι βέβαιος αν τελικά το μονοτονικό μάς ωφέλησε. Αλλά κι αν μας ωφέλησε λίγο (απλούστευση ορθογραφίας – οικονομία χρόνου), έχω τον φόβο πως η ζημιά του είναι υποδόρια και θα φανεί κάπως αργότερα όταν, εν ονόματι της συνεχούς απλούστευσης, προχωρήσουμε σε περαιτέρω ορθογραφικές απλοποιήσεις για να φτάσουμε κάποτε ή στη Ρομέηκη γλόσα του Βηλαρά ή στην καθιέρωση του λατινικού αλφαβήτου».

Το σύντομο απόσπασμα προέρχεται από τη γλωσσική μελέτη «Αλαλία» (εκδ. Gutenberg) του Σαράντου Ι. Καργάκου, που πέθανε χθες σε ηλικία 82 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Η «Αλαλία», που ευτύχησε να δει τέσσερις επανεκδόσεις από το 1986, και η «Αλεξία – γλωσσικό δράμα σε πολλές πράξεις» των ιδίων εκδόσεων με πρόλογο του Νικηφόρου Βρεττάκου, είναι από τα έργα που ξεχωρίζουν στην εργογραφία του πολυγραφότατου ιστορικού.

Ο Σαράντος Καργάκος γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937 και σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα της περιόδου 1961-1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την Παιδεία.

Υπήρξε καθηγητής σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ανώτατες στρατιωτικές σχολές αλλά και ιδρυτικό μέλος του φροντιστηριακού οργανισμού «Ηράκλειτος».

Εγραψε πάνω από 100 βιβλία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν: η σειρά δοκιμίων του «Προβληματισμοί: Ενας διάλογος με τους νέους», «Ιστορία των αρχαίων Αθηνών», «Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου», «Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων».

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου και ώρα 14.00 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι του Β΄ Νεκροταφείου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή