Ιστορική αφήγηση, λογοτεχνική αναπαράσταση: ποιος δικαιούται να μιλάει για το παρελθόν;

Ιστορική αφήγηση, λογοτεχνική αναπαράσταση: ποιος δικαιούται να μιλάει για το παρελθόν;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία και η λογοτεχνία, μια σχέση αμφίθυμη και συμπληρωματική, «συναντώνται» σε μια σειρά επιμορφωτικών διαλέξεων που οργανώνει το ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Iδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Eργου), στο πλαίσιο της «Αθήνας 2018 – Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι εκδηλώσεις, κάθε μία με δύο εισηγήσεις: μία ιστορική και μία φιλολογική.

Οι εκδηλώσεις θα γίνονται Πέμπτη, από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 11 Απριλίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), 6 με 8 μ.μ. Οι ιστορικοί παρουσιάζουν σημαντικές στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας και οι φιλόλογοι εμβληματικά λογοτεχνικά έργα της εποχής.

Στην έναρξη, την ερχόμενη Πέμπτη, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίτιμος καθηγητής Ιστορίας, θα διασταυρωθεί με τον Μ. Ζ. Κοπιδάκη, ομότιμο καθηγητή, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο πρώτος, με επίκεντρο λογοτεχνικά έργα που επηρέασαν καθοριστικά την ιστορική συνείδηση της ελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας, θέτει μια σειρά από ζητήματα αναφορικά με τη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας, τη σχέση ιστορικής αφήγησης και λογοτεχνικής αναπαράστασης, τον συνεχή διάλογο ανάμεσα στις διαφορές, πειθαρχίες και μορφές λόγου που συνομιλούν με το παρελθόν.

Τίτλος της εισήγησής του: «Μεταξύ αφήγησης και αναπαράστασης. Ποιος δικαιούται να μιλάει για το παρελθόν;». Ο δεύτερος θα αναφερθεί στα τρία επιγράμματα του Σιμωνίδη για τη μάχη των Θερμοπυλών: δικαιώνουν την άποψη του Αριστοτέλη πως η Ιστορία ασχολείται με τα καθέκαστα, ενώ η ποίηση προσπαθεί να συλλάβει τα «καθ’ όλου», τις γενικές αρχές και αιτίες.

Η επόμενη Πέμπτη θα είναι η 14η Φεβρουαρίου, με αντικείμενο τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Θα μιλήσουν ο Χρήστος Λούκος, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και η Κατερίνα Τικτοπούλου, αν. καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με αφορμή την επέτειο (το 2021) διευρύνονται τα ερωτήματα και εξετάζονται νέες πηγές ή παλαιές με άλλο τρόπο. Η κ. Τικτοπούλου, ειδικότερα, θα αναφερθεί στον «Διονύσιο Σολωμό από τον Υμνο εις την Ελευθερίαν στους Ελεύθερους Πολιορκημένους».

Κάθε Πέμπτη έχει το δικό της αντικείμενο (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μικρασιατική Καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 κ.ο.κ.). Ο κύκλος διαλέξεων απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές, με ελεύθερη είσοδο. Για τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές θα υπάρξει δυνατότητα να δοθεί στο τέλος του κύκλου βεβαίωση παρακολούθησης με προϋπόθεση να έχουν δηλώσει συμμετοχή στο mail: [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή