Η διαφορετικότητα, η απώλεια και η σχέση πατέρα – γιου

Η διαφορετικότητα, η απώλεια και η σχέση πατέρα – γιου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΠΑΛΟΜΑΣ

Ενας γιος

μτφρ. Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου

εκδ. Opera, σελ. 217

Ο Γκίγε λατρεύει τη Μαίρη Πόπινς, όμως αυτό που ανησυχεί τη δασκάλα του δεν είναι ότι του αρέσει να χορεύει και να τραγουδά φορώντας το παλτό της μητέρας του, ούτε πως έχει μόνο μία φίλη, αλλά πως ονειρεύεται να μεταμορφωθεί στην αγαπημένη του ηρωίδα.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η αεροσυνοδός μητέρα του Γκίγε έχει μόλις βρει δουλειά στο Ντουμπάι, και η απουσία της πιθανότατα έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά του μικρού, όμως ούτε η φιλότιμη κυρία Σόνια ούτε η σχολική ψυχολόγος, στην οποία απευθύνεται για βοήθεια, δεν φαντάζονται πόσα μυστικά κρύβει αυτό το λιγομίλητο, ευαίσθητο αγόρι, ούτε γιατί ο πατέρας του Μανουέλ αρνείται να συνεργαστεί μαζί τους.

Γραμμένο από την οπτική γωνία του παιδιού και των ανθρώπων που νοιάζονται για εκείνο, το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα Αλεχάντρο Παλόμας αφηγείται με ανάλαφρο τρόπο μια συγκινητική ιστορία για τη διαφορετικότητα, την απώλεια και τη δύσκολη σχέση πατέρα και γιου, αλλά και για την ικανότητα των παιδιών να αντιλαμβάνονται όλα όσα προσπαθούν να τους αποκρύψουν οι μεγάλοι.

Στην πορεία του βιβλίου, οι ρόλοι αντιστρέφονται και ο φαινομενικά γεμάτος προκαταλήψεις πατέρας, που εξοργίζεται επειδή ο γιος του δεν συμπεριφέρεται σαν «κανονικό» αγόρι, αποδεικνύεται πως είναι ένας βαθιά πληγωμένος άνδρας, ανίκανος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ ο εύθραυστος Γκίγε κρύβει μέσα του απίστευτη δύναμη.

Ο Μανουέλ υποτίθεται ότι περνά τις νύχτες μιλώντας μέσω υπολογιστή στη γυναίκα του, όμως ο γιος του τον ζωγραφίζει να κλαίει μπροστά σε μια σβηστή οθόνη και, παρότι συνεχίζει να γράφει γράμματα στη μαμά του, εξερευνά κρυφά το μπαούλο με τους «θησαυρούς» του μπαμπά του και αναρωτιέται τι σημαίνει όταν λέμε πως κάποιος έχει «εξαφανιστεί». Οι δυο τους θα έρθουν σε σύγκρουση και τελικά θα ανακαλύψουν εκ νέου ο ένας τον άλλον ύστερα από σειρά δοκιμασιών και επώδυνων εξομολογήσεων. Μολονότι το μυθιστόρημα απευθύνεται κυρίως σε εφήβους και νέους αναγνώστες, δεν υπάρχει τίποτα το απλοϊκό ή εξωραϊσμένο στη γραφή του Παλόμας, εκτός ίσως από το φαντασμαγορικό φινάλε του βιβλίου, από το οποίο λείπει μόνον… η αληθινή Μαίρη Πόπινς.

Γεννημένος το 1967 στη Βαρκελώνη, ο Αλεχάντρο Παλόμας σπούδασε αγγλική φιλολογία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μεταφραστής πριν τον κερδίσει η λογοτεχνία. Εχει γράψει μυθιστορήματα για ενηλίκους, είχε όμως μεγαλύτερη επιτυχία ως συγγραφέας παιδικών και νεανικών βιβλίων.

Το «Ενας γιος», βραβευμένο με το Εθνικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας της Ισπανίας, αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που περιλαμβάνει, επίσης, τα μυθιστορήματα «Μια μητέρα» και «Ενας σκύλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή