ΒΙΒΛΙΟ

500 λέξεις με τον Φώτη Βλαστό

500-lexeis-me-ton-foti-vlasto-2300245

Ο Φώτης Βλαστός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Ιατρική. Στο Παρίσι, ειδικεύθηκε στις αναπνευστικές παθήσεις, ενώ παράλληλα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Φυσιολογίας της Αναπνοής και Δικαίου της Υγείας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα  εκπόνησε διδακτορική διατριβή σχετική με την Ιστορία της Ιατρικής. Ασχολήθηκε με την επιστημολογία και με την Αφήγηση σαν δομικό στοιχείο της ανθρώπινης πνευματικής δραστηριότητας. Εργάζεται από εικοσαετίας στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών. Εχει εκδώσει το μυθιστόρημα «Η ανατομία του κύματος» (Μικρή Αρκτος, 2016) και «Αίτνα» (Μικρή Αρκτος, 2018).
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Τα: «Cosmicomics» του Iταλο Καλβίνο, «Τα Ιχνη της Εμπειρίας» των Ανσερμέ-Mαγιστρέτι, «Η Εκδίκηση της Γεωγραφίας» του Ρόμπερτ Κάπλαν, «Το Κουάρκ και το Τζάγκουαρ» του Μάρεϊ Γκελ-Μαν. Και για τις νύχτες της αϋπνίας, το «Καντ» του Πολ Γκάγιερ.
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ο Χανς Κάστορπ του Τόμας Μαν με έκανε πνευμονολόγο.
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Θα μαγείρευα ένα boeuf en daube, θα άνοιγα ένα κόκκινο Domaine Leroy Musigny και θα καλούσα τον Μαρσέλ Προυστ και τη Βιρτζίνια Γουλφ. Στον Τ. Σ. Ελιοτ θα ζητούσα να μας επισκεφθεί μετά, για ένα κονιάκ στη βεράντα. Αλλιώς, θα γέμιζε τον χώρο με τον καπνό του και o Προυστ θα έβηχε συνέχεια.
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
«Πόσο πιο εύκολα αγαπιέται εκείνος που μας αποχαιρετά!». Μονόδρομος, Βάλτερ Μπένζαμιν.
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Τη «Ρεαλιστική Τριλογία» του Μασάντου ντε Ασίς.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Συχνά επιστρέφω σε διαβασμένα βιβλία και συνήθως γνωρίζω τους λόγους. Αλλά γιατί επιστρέφω ξανά και ξανά στους «Δεσμούς» του Mούζιλ;
 
Δεύτερο βιβλίο. Συναισθήματα, δυσκολίες, αγωνία μετά το βάπτισμα του πυρός.
Δεν συνηθίζεται η γέννηση. Δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα συμβεί εκεί έξω, μονάχα να ευχηθείς να μην υποφέρει το παιδί σου από γενική αδιαφορία.
 
Πώς συνδυάζονται η ιατρική και η συγγραφή. Η «Αίτνα» έχει κάτι από αυτό ως έμπνευση;
Ο ανόργανος κόσμος συναντιέται με τον οργανικό με χίλιους τρόπους, συνήθως αδιάφορους για το ανθρώπινο βίωμα. Το ηφαίστειο, όμως, επιβάλλει τη σημασία του ανόργανου και επαναφέρει τον άνθρωπο από την αυτοαναφορά στην παρατήρηση του κόσμου. Συχνά, η ιατρική επιβάλλει μια παρόμοια επιστροφή.
 
Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;
Διατηρώ προφίλ στο Facebook. Είναι ένα ολογράφημα δύο διαστάσεων που μιμείται αλλά δεν υποκαθιστά τη ζωή.