Περίεργη έμπνευση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τόμος που έχει εμπνεύσει τις περισσότερες συζητήσεις από κάθε άλλο βιβλίο τέχνης και ντιζάιν στη συλλογή της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου τoυ Μίσιγκαν δεν αποτίνει φόρο τιμής σε κάποιον αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη ή ένα ριζοσπαστικό κίνημα, αλλά στο… αμερικανικό τυρί Κraft. Εργο του Νεοϋορκέζου εικαστικού Ben Denzer, τιτλοφορείται «20 Slices» και αποτελείται από 20 φέτες τυρί για τοστ τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη. «Για μένα, βασικός στόχος της συλλογής είναι η προσέλκυση ανθρώπων που δεν έχουν δει ποτέ ένα βιβλίο τέχνης», εξηγεί η βιβλιοθηκονόμος Jamie Lausch Vander, που είχε την πρωτοβουλία για την αγορά του. Το «20 Slices» αποτέλεσε αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον ορισμό του «βιβλίου».

Η Γη από ψηλά

Καθηλωτικές εικόνες τραβηγμένες από τους δορυφόρους της NASA περιλαμβάνει το νέο φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Earth».

Απέραντοι ωκεανοί, οροσειρές, πολύχρωμα παζλ αγροτικών εκτάσεων, ηφαίστεια και περίτεχνα σύννεφα είναι οι πρωταγωνιστές των φωτογραφιών, που ισορροπούν στο όριο ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη. Στόχος της έκδοσης, σύμφωνα με τον συγγραφέα και επιστήμονα της ΝΑSA Michael Carlowicz, είναι να μας θυμίσει πως η Γη είναι «ένα υπέροχο, θαυμαστό μέρος και ο μοναδικός κόσμος που θα γνωρίσουν οι περισσότεροι από εμάς».

ΕΦΚΑ και δικαίωμα

Διευκρινίσεις φαίνεται πως είναι απαραίτητες σε εκδότες και συγγραφείς σχετικά με τις κρατήσεις ΕΦΚΑ για έσοδα από πνευματικά δικαιώματα. Αυτό προκύπτει από επιστολή που έστειλε η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) στα μέλη της, με την οποία ενημερώνει πως για όλες τις συμβάσεις που υπογράφονται από 1ης Φεβρουαρίου 2019 οι εκδότες είναι υποχρεωμένοι να παρακρατούν ΕΦΚΑ για όσους αμείβονται με τίτλους κτήσης. Κατά την ΕΝΕΛΒΙ, η επιβάρυνση ισχύει και για συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους ή κληρονόμους που λαμβάνουν δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή