500 λέξεις με τον Δώρο Αντωνιάδη

500 λέξεις με τον Δώρο Αντωνιάδη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δώρος Αντωνιάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974 και ζει στην Αθήνα με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Σπούδασε μαθηματικά, έκανε μεταπτυχιακό στην πληροφορική και εργάζεται στο Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα είχε τίτλο «Στο μάτι του ταύρου». Τον Νοέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημά του με τίτλο «memento mori».

 

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Eνα που μόλις κυκλοφόρησε, το «Φυγή κεφαλαίων» του Γιώργου Μαρτινίδη.

 

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Τζακ Ρίτσερ, επειδή ξυπνάει ό,τι ώρα θέλει χωρίς ξυπνητήρι, προτιμάει να αγοράζει ρούχα παρά να τα πλένει, τους νικάει όλους χωρίς ούτε μια γρατζουνιά και, αν και είναι ξανθός, 1,95 και 115 κιλά, τον έχει ενσαρκώσει στην οθόνη ο Τομ Κρουζ, που σημαίνει ότι μπορώ κι εγώ.

 

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Στίβεν Κινγκ, τον Ουμπέρτο Εκο και τον Μίλαν Κούντερα. Στον Κινγκ θα πρότεινα να πηγαίναμε και για ένα ποτό μετά.

 

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Διάβασα στο «Τρεις όροφοι» του Εσκόλ Νεβό, ότι «Αγάπη» είναι η γνώση πως υπάρχει μέσα σ’ έναν κόσμο γεμάτο ψέμα, ένας άνθρωπος που είναι μαζί σου ολοκληρωτικά και εσύ είσαι μαζί του ολοκληρωτικά και ανάμεσά σας υπάρχει μόνο αλήθεια, ακόμα και αν δεν αναφέρεται πάντα.

 

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

«Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάινμπεκ.

 

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το μοναδικό βιβλίο που έχω ξαναδιαβάσει είναι το «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» του Πασκάλ Μερσιέ.

 

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Εχω, και μάλιστα από έναν γρίφο που διάβασα στο Facebook πήρα την ιδέα να φτιάξω έναν αντίστοιχο δικό μου, όπου γύρω του έχτισα την ιστορία του πρώτου μου βιβλίου.

 

Ποιοι «μετρ» της αστυνομικής λογοτεχνίας σάς έχουν επηρεάσει και πώς;

Ο Στιγκ Λάρσον, ο οποίος μου άλλαξε την ιδέα που είχα μέχρι τότε για τα αστυνομικά και ο Νταν Μπράουν, ο οποίος με έκανε να χρησιμοποιώ και εγώ γρίφους στις ιστορίες μου.

 

Πώς προέκυψε το «memento mori»;

Ηθελα μέσα από το βιβλίο μου να μιλήσω για την αχαριστία και την αγνωμοσύνη, για το πώς ζούμε νομίζοντας ότι οι πράξεις μας δεν έχουν συνέπειες. Ολοι οι ήρωές μου κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με τη θύμηση ότι είναι θνητοί και αναρωτιούνται αν έχουν ζήσει όπως θα έπρεπε τη μέχρι τότε ζωή τους.

 

Εχετε κοινά στοιχεία με τον αστυνόμο Πέτρο Ελευθεριάδη, τον ήρωά σας;

Αρκετά, π.χ. βλέπουμε όλους τους τίτλους τέλους στις ταινίες, έχουμε τον ίδιο ήχο κλήσης στο κινητό και αγαπάμε τις μηχανές, ενώ τα αυτοκίνητα τα θεωρούμε απλώς μεταφορικά μέσα. Στην αρχή είμαστε ευγενικοί με όσους γνωρίζουμε αλλά στη συνέχεια μόνο με όσους το αξίζουν. Τέλος, είμαστε και οι δύο άνθρωποι που τελειώνουν ό,τι αρχίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή