Τα Βραβεία Ουράνη και Π. Χάρη από την Ακαδημία

Τα Βραβεία Ουράνη και Π. Χάρη από την Ακαδημία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά ονόματα της πνευματικής ζωής τιμήθηκαν χθες από την Ακαδημία Αθηνών με την απονομή των βραβείων που έχουν θεσπίσει τα Ιδρύματα Ουράνη και Πέτρου Χάρη.

Η απονομή έγινε κατά τη χθεσινή πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία σφραγίστηκε με την ομιλία του ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ, με θέμα «Η Ακρόπολις των Αθηνών κατά την Επανάσταση του 1821».

Το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη και το Ιδρυμα Πέτρου Χάρη τελούν υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και ανάμεσα στους σκοπούς τους είναι και η προάσπιση της λογοτεχνικής ζωής καθώς και η απονομή δημοσίων διακρίσεων (μετά χρηματικού επάθλου) σε εργάτες του πνεύματος. Οι βραβευθέντες τιμήθηκαν χθες για πρωτότυπα έργα τους τα οποία εκδόθηκαν στη διάρκεια του 2018, ενώ μία μόνο διάκριση, το Βραβείο Δοκιμίου-Μελέτης του Ιδρύματος Ουράνη απονεμήθηκε στον Νίκο Πηγαδά για το σύνολο του έργου του, που αφορά ιστορικές μελέτες και έρευνες.

Το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη απονεμήθηκε στον ποιητή Χάρη Βλαβιανό για το βιβλίο του «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» (Πατάκης, 2018), με το οποίο έκανε μια βαθιά προσωπική επαναφορά στο προσκήνιο της ποίησης, με πλήρη κοσμοθεώρηση και εμβάθυνση στις ανθρώπινες σχέσεις.

Το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκε στον ποιητή Δημήτρη Κοσμόπουλο για το βιβλίο του «Θέριστρον» (Κέδρος, 2018), μια ευρεία και πυκνή ποιητική σύνθεση, με την οποία ο ποιητής επιχειρεί τη σύζευξη εσωτερικών ζητημάτων που άπτονται της γλωσσικής και υπαρξιακής υπόστασης με τρόπο ιδιαίτερα πνευματικό.

Το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκε στον Αλέξη Πανσέληνο για το βιβλίο του «Ελαφρά ελληνικά τραγούδια» (Μεταίχμιο, 2018), ένα θραυσματικό και υβριδικό μυθιστόρημα για την αστική μνήμη και τον αυτοπροσδιορισμό έναντι του χρόνου.

Το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκε στην Ελισάβετ Χρονοπούλου για το βιβλίο της «Ο έτερος εχθρός» (Πόλις, 2017), μικρά «προσωπικά» αφηγήματα που επιχειρούν τομές στον ιστορικό και βιωματικό χρόνο.

Το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη υπάρχει ως κληροδότημα από το 1972 και το Ιδρυμα Πέτρου Χάρη από το 2002 σύμφωνα με τη διαθήκη του συγγραφέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή