ΒΙΒΛΙΟ

Aποστολή διάσωσης

Aποστολή διάσωσης

Στις 18 Απριλίου κυκλοφορεί (στα αγγλικά) το πρώτο μυθιστόρημα του καταξιωμένου θεωρητικού φυσικού και συγγραφέα Τζιμ αλ Καλίλι, το οποίο παρακολουθεί την προσπάθεια της ανθρωπότητας να σώσει τη Γη από την ολοκληρωτική καταστροφή. Κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, με τίτλο «Sunfall», είναι ένας Ιρανός χάκερ και μια μικρή ομάδα γενναίων επιστημόνων, που ανακαλύπτουν πως το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει πάψει να λειτουργεί και επιχειρούν να το ενεργοποιήσουν με τη βοήθεια της σκοτεινής ύλης. Ομως, για να πετύχουν τον σκοπό τους, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν τις κυβερνήσεις του κόσμου, που κάνουν τα πάντα για να αποκρύψουν τα γεγονότα από τους πολίτες, καθώς και μια ομάδα φανατικών.

Λογοτεχνία χωρίς περιορισμούς
Περίπου 70 εκατ. χρήστες αριθμεί η ιντερνετική πλατφόρμα αναγνωστών και συγγραφέων Wattpad, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2006 προσφέροντας μόνο μερικά έργα κλασικής λογοτεχνίας απελευθερωμένα από τους περιορισμούς της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά σήμερα διαθέτει έναν κατάλογο με 565 εκατ. κείμενα σε πάνω από 50 γλώσσες. Τα περισσότερα είναι γραμμένα από τα μέλη της και εμπίπτουν στην κατηγορία του ρομαντικού μυθιστορήματος, μολονότι δεν λείπουν τα ποιήματα και οι νουβέλες. Στα σχέδια των Καναδών ιδρυτών της για το άμεσο μέλλον εντάσσεται η δημιουργία ενός εκδοτικού οίκου, που θα επιτρέπει την κυκλοφορία των πιο δημοφιλών έργων σε συμβατική μορφή.

Μέτωπο κατά της πειρατείας
Αμεσα μέτρα για τον περιορισμό της πειρατείας βιβλίων οφείλει να πάρει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης συγγραφέων της χώρας, Φίλιπ Πούλμαν, και ακόμη 32 αναγνωρισμένων συγγραφέων. Σε ανοιχτή επιστολή που φέρει τις υπογραφές, μεταξύ άλλων, των Χίλαρι Μάντελ και Καζούο Ισιγκούρο, υπογραμμίζεται ότι η πειρατεία συνιστά υπαρκτό κίνδυνο για τη νόμιμη αγορά βιβλίων και θέτει ακόμη ένα εμπόδιο στη δυνατότητα των συγγραφέων να εξασφαλίζουν τα προς το ζην από τη δουλειά τους. «Η πειρατεία βιβλίων, μουσικής και άλλων εκφράσεων του ανθρώπινου πνεύματος… είναι το αντίθετο της ελευθερίας του λόγου, γιατί εμποδίζει όσους δημιουργούν ομορφιά, γνώση, παρηγοριά ή απόλαυση να βιοπορίζονται από τον μόχθο τους», δήλωσε ο Πούλμαν.