Γυναικεία «υπογραφή» στη βραχεία λίστα του βραβείου Μπούκερ

Γυναικεία «υπογραφή» στη βραχεία λίστα του βραβείου Μπούκερ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Man Booker Prize International, τα γυναικεία ονόματα είναι περισσότερα από τα αντρικά στη βραχεία λίστα του φετινού βραβείου, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης.

Πέντε συγγραφείς και το σύνολο των μεταφραστών των έξι βιβλίων, που επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 108 τίτλων γραμμένων σε 25 διαφορετικές γλώσσες, είναι γυναίκες, ενώ η κριτική επιτροπή υπογραμμίζει ότι δεν κατέβαλε προσπάθεια για να αποκαταστήσει τις ανισότητες των προηγούμενων χρόνων, απλώς διάλεξε τα καλύτερα έργα.

Μεταξύ των υποψηφίων συγκαταλέγεται και η περυσινή νικήτρια, Ολγκα Τοκάρτσουκ, για το νέο βιβλίο της με τίτλο «Drive Your Plow Over the Bones of the Dead», μεταφρασμένο στα αγγλικά από την Αντόνια Λόιντ Τζόουνς (το παλαιότερο μυθιστόρημά της «Το αρχέγονο και άλλοι καιροί», κυκλοφορεί στα ελληνικά από τον Καστανιώτη).

Υποψήφιες είναι, επίσης, η καταξιωμένη Γαλλίδα πεζογράφος Αννί Ερνώ με το αυτοβιογραφικό «Tα χρόνια» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος), η Γερμανίδα Μάριον Πόσμαν με το σκοτεινά κωμικό μυθιστόρημα «The Pine Islands», η Χιλιανή Αλία Τραμπούκο Ζεράν, που κάνει το ντεμπούτο της με το «The Remainder», και η Ζόκα Αλχάρτι από το Ομάν με το «Celestial Bodies», το οποίο παρακολουθεί την πορεία της χώρας της προς τον εκσυγχρονισμό μέσα από τα μάτια τριών αδελφών. Ο μοναδικός άντρας υποψήφιος είναι ο Κολομβιανός συγγραφέας Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες για τη «Μορφή των λειψάνων» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ικαρος), που διερευνά τα γεγονότα πίσω από δύο πραγματικές πολιτικές δολοφονίες στην Μπογκοτά στις αρχές και στα μέσα του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με την ιστορικό και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, Μπέτανι Χιουζ, και τα έξι υποψήφια βιβλία καταπιάνονται με «τη δύναμη της μνήμης», θέτουν «μεγάλα πλατωνικά, σωκρατικά ερωτήματα για τη φύση της ειρήνης και της ευτυχίας» και περιλαμβάνουν «πολλά πτώματα», γιατί όλα τα παραπάνω συνιστούν «αναμετρήσεις με τη θνητότητα». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου, το οποίο μοιράζονται ο συγγραφέας και ο μεταφραστής του βιβλίου, είναι 50.000 λίρες, όμως ακόμη μεγαλύτερο είναι το όφελος από την αύξηση των πωλήσεων που κατά κανόνα ακολουθούν. Οι πωλήσεις του «Flights», που απέσπασε το περυσινό βραβείο, αυξήθηκαν κατά 692% τον μήνα αμέσως μετά την ανακοίνωση των νικητών και πλέον το βιβλίο βρίσκεται στη δέκατη έκδοσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή