«Βιβλίο» χωρίς επίλογο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμη, η Αθήνα δεν είναι πια Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Ο Δήμος Αθηναίων και η ομάδα της Πρωτεύουσας Βιβλίου θεώρησαν ότι ο καλύτερος τρόπος να κλείσει μια ολόκληρη χρονιά αφιερωμένη στο βιβλίο ήταν με μια συναυλία μελοποιημένης ποίησης με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο δημοτικό θέατρο Ολύμπια την περασμένη Κυριακή και ένα απολογιστικό δελτίο Τύπου που εστάλη στους δημοσιογράφους. Δεν βρέθηκε χρόνος, όπως μας μεταφέρουν, για μια απολογιστική συνέντευξη Τύπου με ερωτήσεις και απορίες, αν και χρόνος υπήρχε πάντα για την παρουσίαση κάθε δράσης και κάθε συγγραφέα που επισκέφθηκε την Αθήνα.

Ας δούμε τι μαθαίνουμε, όμως, από τους διοργανωτές: υλοποιήθηκαν 615 δράσεις, συνεργάστηκαν 212 φορείς, παρακολούθησαν 450.000 επισκέπτες (μάλλον κατά προσέγγιση, αφού οι εκδηλώσεις ήταν δωρεάν). Υπενθυμίζουν τις 8 θεματικές ενότητες και καταλήγουν ότι «η διοργάνωση αφήνει πίσω της έναν κόσμο περισσότερο εξοικειωμένο με το βιβλίο». Αλήθεια, από πού προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;

Για να είμαστε δίκαιοι στην Αθήνα ήρθαν σημαντικοί συγγραφείς, όπως η Χέρτα Μίλερ, ο Τζορτζ Σόντερς, ο Τζέφρι Ευγενίδης και έγιναν ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως οι Ανοιχτές Συλλογές και η Κινητή Βιβλιοθήκη – αν και παραγκωνίστηκαν οι «ακίνητες» βιβλιοθήκες του δήμου. Ενδιαφέρουσα, όμως, είναι και η ευχή του δημάρχου Γιώργου Καμίνη που αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σημείωμα: «Εύχομαι και ελπίζω, ορισμένες από τις θεματικές, αλλά και ο καινοτόμος τρόπος των συνεργειών, να αποτελέσουν κληρονομιά για την Αθήνα». Υπήρξε άραγε κάποια σκέψη για να μείνει κάτι στην πόλη από αυτή τη διοργάνωση; Ποιος ξέρει. Ισως μάθουμε μετά το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή