Ένα βιβλίο έχει πάντα δύο δημιουργούς: αυτόν που το γράφει κι αυτόν που το διαβάζει

Ένα βιβλίο έχει πάντα δύο δημιουργούς: αυτόν που το γράφει κι αυτόν που το διαβάζει

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που ένα βιβλίο διαβάζεται, γεννιέται ένα διαφορετικό έργο. Γιατί το έργο που προκύπτει είναι ένα μείγμα του βιβλίου που έγραψε ο συγγραφέας και των φαντασιώσεων, των επιθυμιών αλλά και του διανοητικού και συναισθηματικού υποστρώματος του αναγνώστη, ανέφερε ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Τουρνιέ. Και έτσι ακριβώς είναι, τόσο για όλους εμάς τους ενήλικες αναγνώστες όσο και για τα παιδιά.

Το διάβασμα έργων κλασσικής και σύγχρονης λογοτεχνίας είναι η αρχή μίας νέας περιπέτειας για κάθε παιδί, καθώς του δίνει την χαρά να ανακαλύψει έναν ολόκληρο νέο κόσμο, έναν φίλο και μια συντροφιά. Οι ειδικοί αναφέρουν πως 20 λεπτά κάθε μέρα είναι αρκετά ώστε να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν το διάβασμα. Χαρίζοντας τους ένα βιβλίο τα εφοδιάζουμε με ερεθίσματα. Η ταύτιση τους με ήρωες μυθιστορημάτων τους δίνει την δυνατότητα να ταξιδεύουν σε χώρες μακρινές, να γνωρίζουν πολιτισμούς και λαούς, να εξοικειώνονται και να κατανοούν την διαφορετικότητα, να αναπτύσσουν κριτική σκέψη, φαντασία και  περιέργειά για τον κόσμο.

Το να ωθούμε τα παιδιά μας στο διάβασμα είναι ένας ο τρόπος να τα μάθουμε να ονειρεύονται και να διασκεδάζουν. Η φιλαναγνωσία άλλωστε υποστηρίζεται έμπρακτα χρόνια τώρα από οργανισμούς, φορείς αλλά και εταιρείες εμπορικές και μη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Public που φημίζεται για την ευρεία γκάμα του σε βιβλία αλλά και δράσεις σχετικά με το «διάβασμα». Μοναδικό άλλωστε θεσμό στην Ελλάδα αποτελούν και τα Βραβεία Βιβλίου που διοργανώνει 6 χρόνια τώρα, στα οποία τον πρώτο λόγο έχει πάντα ο αναγνώστης, καθώς η ανάδειξη των νικητήριων βιβλίων προκύπτει από την κρίση του κοινού. Φέτος με τιμώμενη χώρα το Ηνωμένο Βασίλειο τα Βραβεία Βιβλίου του Public μας καλούν όλους να εκδηλώσουμε την αγάπη μας για το διάβασμα και να αναδείξουμε τις αναγνωστικές προτιμήσεις μας ψηφίζοντας τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς ανά κατηγορία. Ψάξτε το, ψηφίστε τα αγαπημένα σας βιβλία και δείξτε στους δημιουργούς τους την αγάπη σας για αυτά με ένα κλικ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή