«Συγχώρεσέ με. Σε παρακαλώ»

«Συγχώρεσέ με. Σε παρακαλώ»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Σούζαν Σόνταγκ ήταν η πραγματική συγγραφέας του εμβληματικού βιβλίου «Freud: The Mind of the Moralist», που εκδόθηκε το 1959 υπογεγραμμένο από τον τότε σύζυγό της Φίλιπ Ριφ και απογείωσε την καριέρα του, υπoστηρίζεται σε νέα βιογραφία με τίτλο «Sontag: Her Life». Οπως προκύπτει από την έρευνα του βιογράφου Μπέντζαμιν Μόζερ, η Σόνταγκ (φωτ.), η οποία παντρεύτηκε τον Ριφ σε ηλικία 17 ετών και μόλις δέκα ημέρες μετά τη γνωριμία τους, ανέλαβε να γράψει το βιβλίο αντλώντας υλικό, τουλάχιστον ώς ένα βαθμό, από την έρευνα και τις σημειώσεις του συζύγου της. Παρότι το όνομά της αναφερόταν αρχικά στον πρόλογο της πρώτης έκθεσης, αφαιρέθηκε οριστικά μετά το διαζύγιό τους, το 1959. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο Ριφ απέστειλε ένα αντίτυπο του έργου στην πρώην γυναίκα του με την αφιέρωση «Σούζαν, αγάπη της ζωής μου, μητέρα του γιου μου, συν-συγγραφέα αυτού του βιβλίου: Συγχώρεσέ με. Σε παρακαλώ».

Φωτογραφίζοντας συγγραφείς

«Σχεδόν όλοι οι συγγραφείς ξεκινούν τη συνεδρία διαβεβαιώνοντάς με ότι δεν έχουν φωτογένεια», παραδέχεται η φωτογράφος Nina Subin (φωτ.), επί χρόνια συνεργάτις εντύπων όπως οι New York Times και το Esquire, σε άρθρο της στην ιστοσελίδα Lit Hub. «Προσπαθώ να κάνω τη διαδικασία σχετικά ανώδυνη… Μιλάμε για βιβλία, ταξίδια ή οικογένειες – οτιδήποτε εκτός από πολιτική, που στις μέρες μας κάνει οποιονδήποτε να φαίνεται υπερβολικά θλιμμένος για πορτρέτο». Η Subin έχει φωτογραφίσει δεκάδες συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Φίλιπ Κερ, ο Γκάρι Στάινγκαρτ, ο Λάσλο Κρασναχορκάι και ο Αντρές Νέουμαν.

Για τους μικρούς αθηναϊκούς δρόμους

Τη συλλογή κειμένων «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» του Νίκου Βατόπουλου παρουσιάζουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το Public αύριο 15/5, στις 9 μ.μ. Για το βιβλίο, που όπως λέει ο συγγραφέας «επιθυμεί να τιμήσει την ελάσσονα Αθήνα, με τον τρόπο όσων βίωσαν τη χάρη της αθηναϊκής συνοικίας», θα μιλήσουν η Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος, συντονίστρια της Monumenta, και ο Κώστας Καλφόπουλος, συγγραφέας. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί live στη σελίδα του Public στο Facebook (πλατεία Συντάγματος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή