«Απρόβλεπτες συναντήσεις» με τιμώμενη πόλη την Κωνσταντινούπολη

«Απρόβλεπτες συναντήσεις» με τιμώμενη πόλη την Κωνσταντινούπολη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 29 Μαΐου, στην επέτειο της Αλώσεως, μία συζήτηση στον «Ιανό» της οδού Σταδίου φέρνει στο προσκήνιο την Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι όμως μια προβλέψιμη επετειακή εκδήλωση αλλά η αφορμή για να μιλήσει κανείς εις βάθος και με γνώση για αυτήν τη συναρπαστική πόλη ως ένα μοναδικό αμάλγαμα πολιτισμών. Η εκδήλωση θα γίνει στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Απρόβλεπτες συναντήσεις» που συντονίζει η δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Μαργαρίτα Πουρνάρα, την Τετάρτη 29/5, ώρα 20.30, με εκλεκτό καλεσμένο τον συγγραφέα Αλέξανδρο Μασσαβέτα. Η συζήτηση προβλέπεται εξόχως ενδιαφέρουσα καθώς και οι δύο συνομιλητές βγαίνουν διαρκώς έξω από τα «όρια» της ευκολίας τους, και με εφόδιο την ευρεία γνώση τους και εν προκειμένω τη βιωματική σχέση με την Κωνσταντινούπολη μας προϊδεάζουν για μια συνάντηση που δεν θα έχει καμία σχέση με μια στερεότυπη ανάγνωση της Πόλης. Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας είναι επί της ουσίας ένας ανατόμος της πολιτισμικής γεωγραφίας. Η αφετηρία του είναι η κατανόηση της πολυπλοκότητας των σύνθετων και κινητικών κοινωνιών και η Κωνσταντινούπολη είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα πόλης με αδιάλειπτη αστική ζωή, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Ρώμη.

Η Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα δύο αυτοκρατοριών και πνευματική και οικονομική πρωτεύουσα της τουρκικής δημοκρατίας, έχει τη μοναδικότητα ενός πολιτισμικού παλίμψηστου. Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, με δημοσιογραφική θητεία και εμπειρία πολλών ταξιδίων, έζησε επί σειράν ετών στην Κωνσταντινούπολη, μιλάει τουρκικά και απέκτησε τη δική του βιωματική σχέση με τη σύγχρονη τουρκική κοινωνία. Αυτή η εμπειρία τον οδήγησε με μεγαλύτερη ασφάλεια στην έρευνα του παρελθόντος της Πόλης μέσα από αρχεία και μαρτυρίες και οργάνωσε τα τελευταία χρόνια μια υποδειγματική υποδομή. Ηταν η βάση για τη συγγραφή των βιβλίων του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη και αποτελούν σταθερά μπεστ σέλερ. Τα βιβλία του Αλέξανδρου Μασσαβέτα για την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία είναι μια τεράστια επισκόπηση μιας βαθιάς ιστορικής (και ψυχικής) ενδοχώρας αλλά ταυτόχρονα είναι και η επένδυση μιας ιστορικής έρευνας με την αύρα της προσωπικής ιχνηλασίας. Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, προσωπικότητα χαρισματική με διαρκή παραγωγή έργου, θα συναντήσει την επίσης χαρισματική Μαργαρίτα Πουρνάρα σε έναν πολλά υποσχόμενο διάλογο, που μπορεί να δώσει τροφή για σκέψη και όρεξη για διάβασμα και ταξίδια. Αλλά πριν απ’ όλα μας υπόσχεται την απόλαυση μιας εμπνευσμένης συζήτησης. Εχουμε ξεχάσει πως η τέχνη της συζήτησης είναι από τις υψηλότερες.

«Ιανός», Σταδίου 24, Τετάρτη 29/5, 20.30. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή