ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλίο: Τα δάνεια της Ελλάδας

Βιβλίο: Τα δάνεια της Ελλάδας

Την ιστορία του διεθνούς δανεισμού της Ελλάδας αφηγείται το βιβλίο «Τα δάνεια της Ελλάδας: 200 χρόνια ανάπτυξης και κρίσεων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ο συγγραφέας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών και αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διερευνά την ιστορία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα και παραδίδει μια μελέτη που συμβάλλει καθοριστικά στην αναγκαία προσπάθεια εθνικής αυτογνωσίας. Η έκδοση περιλαμβάνει παράρτημα με επίσημους αναλυτικούς πίνακες κρατικών δανείων και δαπανών από το 1883 έως σήμερα.

Νέα ποιητική συλλογή «Κάτι μαγικό συνέβη απόψε
στην κατάμεστη αίθουσα της συναυλίας: Ο πιανίστας έστρεψε το βλέμμα στο ακροατήριο, απομόνωσε την επουράνια μορφή σου κι έπαιξε για σένα». Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφορεί η νέα συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Ρυθμιστής» του Σπύρου Κατσίμη. Ο Σπύρος Κατσίμης γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες, περιοδικά και στην ΕΡΤ. Εχει εκδώσει δώδεκα ποιητικά βιβλία και μια συλλογή διηγημάτων. Η ποιητική του πορεία ξεκίνησε το 1955 με τη συλλογή «Ο νάρκισσος».

Ο Barba στην Αθήνα
Το 11ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας εν Αθήναις (ΛΕΑ 2019) και οι εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν μια βραδιά γνωριμίας με τον βραβευμένο Andrés Barba, με επίκεντρο τα μυθιστορήματά του «Χέρια μικρά» και «Φωτεινή πολιτεία», που αντανακλούν την πιο σκοτεινή πλευρά της παιδικής ηλικίας, την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, στην Αίθουσα Λόγου, στη Στοά του Βιβλίου. Θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και η καθηγήτρια Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο. Ο Andrés Barba, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ισπανούς συγγραφείς, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019, στις 7 το βράδυ, στον ίδιο χώρο, ο Andrés Barba θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Carlos Fonseca για τη λογοτεχνία και τη μετανάστευση. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα ισπανικά και στα ελληνικά με παράλληλη μετάφραση. Τον Barba, μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της γενιάς του, τον συγκρίνουν με τον Κάφκα και τον Μπρούνο Σουλτς, ενώ το 2010 το περιοδικό Granta τον συμπεριέλαβε στη λίστα του με τους καλύτερους νεαρούς ισπανόφωνους συγγραφείς.