Χαμένοι στις έρευνες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να πιω ή να μην πιω; Κι αν πιω, τι ποτό να προτιμήσω και πόσο είναι το επιτρεπτό όριο ώστε να μην επιβαρύνω τον οργανισμό μου. Να κόψω τελείως τη ζάχαρη ή να προτιμήσω τη μαύρη από τη λευκή; Με το αλεύρι τι να κάνω; Με τη γλουτένη, τα αναψυκτικά, τα μακαρόνια… Συνήθως, όταν κανείς βρίσκεται σε τέτοια φρικτά και αμείλικτα διλήμματα και αδιέξοδα –που ειλικρινά δεν θυμάμαι πότε και γιατί άρχισαν να μας βασανίζουν τόσο πολύ–, αναζητάει λύσεις στο Ιντερνετ. Δυστυχώς.

Γκουγκλάρει λοιπόν «κόκκινο κρασί – έρευνα – υγεία» και του βγαίνει ένα κατεβατό από έρευνες ειδικών. Αλλος διαφημίζει την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστατευτική δράση του και άλλος την αμφισβητεί. Αλλος λέει ένα ποτηράκι, άλλος κανένα ποτηράκι και ένας τρίτος λέει «ναι στο κόκκινο κρασί κάθε μέρα αλλά μετά τα 60 έτη».

Αντίστοιχες αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις υπάρχουν για εκατοντάδες προϊόντα διατροφής. Για τη σοκολάτα, το κόκκινο κρέας, το ρύζι, τους ξηρούς καρπούς, τον καφέ. Στην αναζήτηση της αλήθειας το μεγαλύτερο εμπόδιο σήμερα είναι ότι συχνά το μάρκετινγκ φοράει τη μάσκα της επιστημονικής γνώσης. Είναι ένας έξυπνος τρόπος προώθησης συγκεκριμένων προϊόντων μέσω «ειδικών» που βάζουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε κάποια μεγάλη έρευνα. Τώρα, αν μια άλλη ομάδα «ειδικών» λίγο αργότερα βγάλει κάποια έρευνα που δημιουργεί ρωγμές στην προηγούμενη, είναι κι αυτό μέσα στο παιχνίδι του μάρκετινγκ.

Στο εξαιρετικό βιβλίο της με τίτλο «Unsavory Truth: How Food Companies Skew the Science of What We Eat», το οποίο κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες –δυστυχώς όχι ακόμη στα ελληνικά–, η Αμερικανίδα ερευνήτρια σε θέματα διατροφής και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Μάριον Νεστλέ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ως παραδείγματα τέτοιων πρακτικών την έρευνα για τα ευεργετικά οφέλη της σοκολάτας που είχε χρηματοδοτηθεί από τη σοκολατοποιία Hershey, και αυτή των Αμερικανών παραγωγών ροδιού, που στην ίδια λογική ξόδεψαν πάνω από 20 εκατ. δολάρια για να πείσουν το κοινό πως ο χυμός ροδιού είναι το ιδανικό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό.

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ο καταναλωτής να ελέγξει αν πίσω από μια έρευνα που μας λέει λ.χ. ότι το γιαούρτι κάνει καλό στην καρδιά, υπάρχει μια βιομηχανία γάλακτος που την έχει χρηματοδοτήσει, ας είμαστε όμως πιο υποψιασμένοι ή τουλάχιστον ας κρατάμε ομπρέλα όταν βρέχει πληροφορία! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή